woensdag 18 februari 2009

Amerikaanse uitgever Alfred A. Knopf jr. (90) overleden

Alfred A. Knopf jr., zoon van de gelijknamige uitgeverslegende en zelf al even invloedrijk, is in New York op negentigjarige leeftijd overleden, na medische complicaties die hij overhield aan een val medio januari. Knopf jr. ging al op relatief vroege leeftijd de concurrentie met zijn ouders aan, hoewel hij nochtans gedoemd was om het familiebedrijf over te nemen.
'Pat' Knopf was de enige zoon van Alfred Knopf sr. en Blanche Wolf, oprichters van het wereldberoemde uitgevershuis Alfred A. Knopf Inc. Na zijn diensttijd als piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam hij in 1945 in dienst van het bedrijf van zijn ouders. In 1959 verliet hij de uitgeverij na een conflict over een redacteur en richtte samen met Simon Michael Bessie en Hiram Haydn het bedrijf Atheneum Books op.
Al gauw vergaarde Knopf jr. faam met bestsellers, waaronder de vertaling van de holocaustroman De laatsten der rechtvaardigen van André Schwarz-Bart en The Making of the President, 1960 van Theodore H. White. Van Jan de Hartog publiceerde hij de misdaadroman The Inspector en voorts had hij ook Edward Albee’s Who’s Afraid of Virginia Woolf en The Fortunate Pilgrim van Mario Puzo onder de pannen. Knopf jr. hield het voor gezien met Puzo toen deze The Godfather aanbood, dat hij als 'rommel' beschouwde. Ook politiek en geschiedenis lagen hoog in de schuif bij Knopf jr.
Atheneum fuseerde in 1978 met Charles Scribner’s Sons om later weer op te gaan in Macmillan, waarbij Knopf vicevoorzitter van de raad van bestuur werd. Zie obits in The New York Times en NRC-Handelsblad. (DL - foto: Alfred A. Knopf sr. en zoon in 1937, foto Corbis)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home