woensdag 21 januari 2009

Uitverkoren dichteres Elizabeth Alexander profiteert van Obama-effect

De Amerikaanse dichteres Elizabeth Alexander kreeg gisteren de eer toebedeeld om een gedicht te mogen voorlezen bij de inauguratie van de nieuwe VS-president Barack Obama. Dat brengt haar schrijverscarrière meteen in een ongeziene stroomversnelling, zo noteert The Guardian. Nu al is de aangekondigde boekversie van het gedicht (die op 6 februari verschijnt bij Graywolf Press) de uitgesproken poëziebestseller op Amazon: 100.000 exemplaren zijn in druk en ook haar vroegere bundels gaan als zoete broodjes over de toonbank. Vooral American Sublime, dat genomineerd was voor de Pullitzer Prize in 2005, doet het daarbij uitstekend.
Elisabeth Alexander schreef haar Praise Song for the Day (met onder meer de frasen: "In today's sharp sparkle, this winter air, / any thing can be made, any sentence begun. / On the brink, on the brim, on the cusp, / praise song for walking forward in that light.") speciaal voor de inhuldiging van Obama. Het gedicht is vooral een evocatie van het alledaagse Amerikaanse leven. Het is pas de vijfde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een dichter mee in het inauguratieprogramma wordt opgenomen. Robert Frost las in 1961 bij de inhuldiging van president Kennedy en in 1977 droeg James Dickey voor bij de inauguratie van Jimmy Carter, terwijl Maya Angelou bij Bill Clinton in 1993 en Miller Williams, eveneens bij Clinton, in 1997 de eer kregen. President George W. Bush brak weer met de geplogendheid.
Toch waren de reacties in de Amerikaanse media op het gedicht van Alexander eerder schamper. De Los Angeles Times sprak van "amper prijzenswaardig " en het magazine The New Republic maakte gewag van een "bureaucratisch gedicht." (DL)

Labels: ,

2 Comments:

OpenID Gemarkeerd said...

Je kan dichten vóór Barrack, maar je kan ook dichten mét Obama.

Stiftgedicht geschrapt uit zijn speech, zoals die vandaag integraal vertaald stond in De Morgen ->

http://gemarkeerd.wordpress.com/2009/01/21/speech/

woensdag, januari 21, 2009 9:26:00 p.m.  
Blogger Sylvie Marie said...

eerlijk?

ik vond het gedicht ook maar zozo, te lang, te veel verhaal. te weinig tot de verbeelding sprekend.

donderdag, januari 22, 2009 11:17:00 a.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home