woensdag 28 januari 2009

Sebastian Barry sleept 'nipt' Costa Book of the Year Award in de wacht

De Ierse auteur Sebastian Barry is de laureaat geworden van de Costa Book of the Year Award voor zijn liefdesroman The Secret Scripture. Barry, die vorig jaar net de Booker Prize aan zijn neus zag voorbijglippen, ontving de prijs ter waarde van 25.000 pond op een plechtigheid in Londen, zo melden The Guardian en BBC News. Hij toonde zich bijzonder opgetogen met de onderscheiding, die als een van de belangrijke Britse literatuurprijzen geldt.
Matthew Paris, de voorzitter van de jury, zei dat de beslissing nochtans een "extraordinarily close finish" was met de dichtbundel van Adam Foulds' The Broken Word, die handelt over de Mau Mau-opstand in Kenia. Curieus genoeg verklapte hij ook dat Barry de prijs kreeg, ondanks het feit dat nogal wat juryleden ontevreden waren over het slot van The Secret Scripture. "Diverse juryleden hadden het gevoel dat er heel wat mis was met The Secret Scripture en vonden dat het boek heel wat leemtes vertoonde". Toch was de uiteindelijke beslissing geen compromis, zo verzekerde hij. "Barry heeft een prachtige vertellersstem gecreeërd in de hedendaagse literatuur." Vijf van de negen juryleden opteerden uiteindelijk voor Barry. In The Secret Scripture voeren een stokoude psychiatrische patiënte en haar arts gesprekken en noteren ze gelijktijdig hun memoires. Maar is deze Roseanne McNulty wel gek en is ze het ooit geweest of manipuleert ze haar dokters? Het boek verscheen in het Nederlands bij uitgeverij Querido.
De andere boeken op de shortlist voor de algemene Costa Book of the Year Award waren de laureaten van de Costa's per categorie (die waren bekendgemaakt op 6 januari, zie hier), met name Sadie Jones, die met haar debuutroman The Outcast de Costa First Novel Award binnenhaalde, bij de kinderboeken Michelle Magorian met Just Henry en de 91-jarige Diana Athill voor haar memoires Somewhere Towards the End in de categorie biografie.
De Costa Book Awards zijn de voortzetting van de Whitbread Prizes. Koffiehuisketen Costa nam de sponsoring in 2006 van de brouwerij Whitbread over. Vorig jaar ging de Costa Book Award naar de Schotse schrijfster A.L. Kennedy voor Day. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home