dinsdag 27 januari 2009

Peter Verhelst krijgt de Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel

De Herman de Coninckprijs voor de beste Vlaamse poëziebundel van het voorbije jaar gaat naar Peter Verhelst voor Nieuwe sterrenbeelden, zo meldt het organiserende Boek.be. De vakjury kende hem de prijs ter waarde van 6.000 euro toe. Volgens de jury schreef hij "een prachtige, met vakmanschap geconcipieerde bundel". "Verhelst experimenteert in deze bundel niet met vorm. Hij gebruikt geen ingewikkelde taal of opzichtige metaforen. Maar zijn taal en beelden werken, overrompelen de lezer en slagen er in de complexiteit te verwoorden van wat aan de oppervlakte eenvoudig en eenduidig lijkt..." Tot de genomineerde bundels behoorden ook De vrijheid van zwijgen van Johan de Boose, Lagerwal van Luuk Gruwez, Vervalsingen van Herman Leenders en Omdat ik ziek werd van Bart Meuleman.
Romancier Willem van Zadelhoff overtuigde met zijn poëziedebuut Tijd en landen de jury. Hij krijgt de Debuutprijs, ter waarde van 1000 euro. Het publiek koos overtuigend met 1.542 voorkeurstemmen voor het gedicht 'Moeders' van Luuk Gruwez, dat op Gedichtendag gratis in de boekhandel wordt uitgedeeld als affiche - in een ontwerp van Gert Dooreman. De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be en komt tot stand met de steun van de Provincie Antwerpen.
De uitreiking vindt plaats tijdens een evenement op Gedichtendag op 29 januari in de Arenbergschouwburg. De jury bestond uit Lieve Coppens (voorzitter), Marc Reynebeau, Piet Piryns, Marc Reynebeau en Lisbeth Imbo. De jury sprak ook van een "bijzonder goed jaar voor de Vlaamse poëzie." Vorig jaar ging de prijs voor beste bundel naar Miriam Van hee met Buitenland. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home