zondag 25 januari 2009

Papierman(d) - aflevering 56

De sinds lang vertrouwde rubriek, met ijverig samengeharkte leeslinks & kleinschaliger boekennieuws:
**Max Pam in HP/De Tijd over de eerste twee delen van het Verzameld Werk van Karel van het Reve, verschenen bij Van Oorschot: 'Karel blijft altijd bestaan.'
**Herman Franke vervolgt zijn cyclus Voorbij ik en waargebeurd met Zoek op liefde. Recensie in de Volkskrant, waar ook een bespreking staat van de nieuwe roman van Vonne van der Meer: Zondagavond. Zie ook de recensie in NRC.
**Ilja Leonard Pfeijffer - die op de longlist stond - mengt zich in de hoog oplopende debatten over de Dichter des Vaderlands in NRC-Handelsblad: "Het is een schertsvertoning. Het is een grap die uit de hand is gelopen. Dichters worden gekwetst en vernederd. De valse schijn wordt opgehouden van een vrije keuze uit de vijf beste kandidaten. En iedereen neemt het veel te serieus. De kandidaten moeten een programma hebben. Plannen voorleggen. Campagne voeren. Houd er toch mee op!"
**Recensieweb bespreekt de roman Stilte en melk voor iedereen van David Nolens: 'Moedermelk kan iets heel pervers zijn'.
**De Radboud Universiteit Nijmegen verzorgt vanaf 9 februari Hugo Claus-colleges die ook toegankelijk zijn voor niet-studenten.
**Trouw bespreekt de Belgische plaatsen van herinnering, naar aanleiding van het gelijknamige bij Bert Bakker verschenen boek onder redactie van Jo Tollebeek: "Het levert intrigerend leesvoer op, want juist in een verscheurd land is geschiedenis geliefd gereedschap voor het construeren van eigen identiteiten."
**Wel, wel: de Académie Goncourt heeft zijn site een beurt gegeven, in het kader van een grotere openheid. Vanaf heden reikt ze nu ook de Prix du Premier Roman uit, in feite een naamsverandering van de beurs die ze voordien aan een beloftevol debutant bezorgde.
**The Guardian over het onstuitbare succes van Scandinavische misdaadauteurs.
**Een nagekomen obit over de Britse dichter John Fairfax in The Guardian.
**Een portret van Trainspotting-auteur Irvine Welsh in The Telegraph naar aanleiding van Good Arrows: Irvine Welsh: from heroin to green tea.
**The Age vraagt zich af waar de blijvende fascinatie voor Gonzo-auteur Hunter S. Thompson vandaan blijft komen. Is het zijn turbulente levenswandel of zijn het toch zijn geschriften?: Accidental outlaw.
**200 jaar Edgar Allan Poe werd grootscheeps herdacht, de Wall Street Journal blikt terug op leven en invloed, evenals Het Parool.
**Het Parool heeft al een recensie over Haruki Murakami's Waarover ik praat als ik over hardlopen praat.
**Een intrigerend stuk in Time over de toekomst van het uitgeven.
**De shortlist van de fonkelnieuwe Warwick Prize for New Writing (goed voor 50.000 pond) is bekend, met onder meer Lisa Appignanesi, Francisco Goldman, Naomi Klein, Stuart A. Kauffmann, Alex Ross en Enrique Vila-Matas als kandidaat-prijswinnaars. Zie ook The Guardian.
**Roberto Saviano, auteur van Gomorra, heeft de medaille van de stad Parijs gekregen, zie L'Express.
**The Times komt nu aandraven met een lange bijdrage over Ennemis publics, het brievenboek van Michel Houellebecq en Bernard Henri-Lévy.
**Het nieuwe boek Une histoire des haines d'écrivains geeft L'Express de gelegenheid om een inventaris te maken van een paar beruchte literaire polemieken. Zie ook Sacrés monstres bij L'Express. Ook Le Figaro besteedt aandacht aan de elkaar in de haren vliegende schrijvers.
**The New York Times wandelt de Library of Congress binnen.
**LibraryThing heeft nu ook een Book Suggester.
**En als uitsmijter bieden we u een heus Scrabblekeyboard. (DL)

Labels: , , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home