zaterdag 10 januari 2009

National Portrait Gallery in Londen toont beelden van jonge Martin Amis

In de National Portrait Gallery in Londen opent vandaag een tentoonstelling met nooit eerder vertoonde, intieme foto's van de Britse schrijver Martin Amis. Ze zijn van de hand van zijn voormalige vriendin Angela Gorgas. De zwart-witportretten tonen de literaire en artistieke scene waarin Amis zich aan het eind van de jaren zeventig bewoog.
De foto's, hoofdzakelijk genomen in Londen en Parijs, spitsen zich toe op Amis - steevast met sigaret - en zijn vrienden, in de periode dat hij werkte aan de romans Success, Other People en het scenario voor de film Saturn 3. De expo laat ook beelden zien van Christopher Hitchens, Kingsley Amis, James Fenton, Pat Kavanagh en Candia Mc Willam. De foto's van Gorgas sluimerden dertig jaar in haar archieven. Toen Gorgas in 1977 Amis voor het eerst ontmoette, werkte ze al als freelance fotografe. Amis was toen literaire redacteur bij de New Statesman, en werkte samen met Christopher Hitchens en Julian Barnes (die toen gehuwd was met de onlangs overleden Pat Kavanagh, toen Amis' literaire agente). Gorgas en Amis kregen een relatie in 1978 en bleven samen tot 1981. Het koppel leefde en werkte hoofdzakelijk in Londen, en bracht in het weekend een trouw bezoek aan Amis' vader Kingsley en stiefmoeder Elizabeth Jane Howard, in Hampstead. In 1979 trokken ze voor ettelijke maanden naar Parijs waar ze regelmatig bezoek kregen van Ian McEwan, Christopher Hitchens, James Fenton en Mark Boxer. Gorgas heeft deze momenten vastgelegd in een opmerkelijke fotoreeks, aldus de National Portrait Gallery. De tentoonstelling loopt tot 5 juli 2009. Zie de berichtgeving bij The Independent.
Intussen worden de nekken al gestrekt voor The Pregnant Widow, de volgende roman van Amis, die in het najaar van 2009 zou verschijnen. Naar verluidt zou dit "losjes autobiografische" boek rijkelijk putten uit zijn liefdesleven. En volgens The First Post zou dat wel enig onbehagen kunnen teweegbrengen bij een rist ex-vriendinnen van Amis. Het blad citeert een anonieme literaire bron: "Zijn vader Kingsley Amis baseerde regelmatig vrouwelijke karakters op mensen die hij kende, soms gebruikte hij ook elementen uit affaires. Dat zorgde regelmatig voor uncomfortable reading. En gezien het feit dat Amis vaak van seksisme is beschuldigd, zou ik denken dat zijn vroegere liefdes zich zorgen mogen beginnen te maken. Het ziet ernaar uit dat het de media tot een raadspel zal verleiden." The First Post geeft ons voor het gemak al een lijst van ex-vriendinnen van Amis: Julie Kavanagh, biografe van Sir Frederick Ashton, Emma Soames, de kleindochter van Winston Churchill, filosofe Mary Furness en Tina Brown, voormalig uitgever van Vanity Fair. Momenteel is Amis gehuwd met de schrijfster Isabel Fonseca. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home