maandag 26 januari 2009

Mortier, Verhulst en Vlaminck op longlist Libris Literatuurprijs

De jury van de Libris Literatuurprijs heeft zojuist zijn longlist voor zijn editie 2009 bekendgemaakt. De longlist, geselecteerd uit 171 inzendingen, bevat dit jaar liefst achttien namen, waaronder drie Vlaamse auteurs. Erwin Mortier (foto) is genomineerd voor het alom bejubelde Godenslaap, Dimitri Verhulst voor zijn groteske wereldgeschiedenis Godverdomse dagen op een godverdomse bol en Erik Vlaminck voor Suikerspin, een in de kermiswereld afspelende familiesaga. Tot de prominentere kanshebbers mogen ook Arnon Grunberg (Onze Oom), Leon de Winter (Het recht op terugkeer), Anna Enquist (Contrapunt), Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst), Nelleke Noordervliet (Snijpunt) en AKO Literatuurprijslaureate 2008 Doeschka Meijsing (Over de liefde) worden gerekend. Ook de Antwerpse stadsdichteres en kandidaat-Dichter des Vaderlands Joke van Leeuwen staat op de lijst met haar roman Alles nieuw evenals het zojuist verschenen Zoek op liefde van Herman Franke, tweede deel van zijn cyclus Voorbij ik en waargebeurd. Opvallend is dat de jury drie Nederlandse debutanten in zijn lijst opnam: Echte slechte mensen van Lernert Engelberts, Robert Vuijsje met het uitstekend onthaalde Alleen maar nette mensen en Familievlees van Martin Hendriksma. Ook de aanwezigheid van de misdaadroman Cel van Charles den Tex is curieus. Den Tex ontving voor het boek al de Gouden Strop, de jaarlijkse bekroning voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De lijst wordt gecompleteerd door Rob van Essen (Visser), Joke J. Hermsen (De liefde, dus) en Martijn Meijer (Foute man). Jan Siebelink (Suezkade) en Hans Münstermann (Land zonder Sarah) zijn net als L.H. Wiener (Eindelijk volstrekt alleen) de opmerkelijke afwezigen op de longlist.
De Libris Literatuurprijs, die een waarde heeft van 50.000 euro, is de prijs voor het beste Nederlandstalige fictieboek van het afgelopen kalenderjaar en heeft de laatste jaren soms onorthodoxere winnaars opgeleverd. De nominaties voor de shortlist worden bekendgemaakt op maandag 23 maart in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. De prijs zelf, wordt uitgereikt op 11 mei. Vorig jaar ging hij naar D. Hooijer voor Sleur is een roofdier (zie ons DPM-bericht).
De jury van de Libris Literatuurprijs bestaat dit jaar uit voorzitter Ivo Opstelten, Mark Cloostermans (De Standaard), Carel de Haseth (dichter en raadsadviseur), Janet Luis, literatuurcritica NRC Handelsblad, Thomas Vaessens (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam). (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home