donderdag 22 januari 2009

Luuk Gruwez schrijft Gedichtendagessay 'Pizza Peperkoek'

De Vlaamse dichter Luuk Gruwez (°1953) is de auteur van het tweede Gedichtendagessay. Pizza Peperkoek & andere geheimen verschijnt aan de vooravond van Gedichtendag op 29 januari. Het Gedichtendagessay is een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Poëziecentrum en verschijnt in een vorig jaar gestarte publicatiereeks. Een dichter mag daarin telkens een persoonlijk pleidooi voor de poëzie houden, vorig jaar beet Paul Bogaert met Verwondingen de spits af.
In Pizza Peperkoek & andere geheimen omschrijft Luuk Gruwez hoe de dichter de contratenor van de literatuur is. “Mannen zonder kloten (…) die seksueel hoogstens te kwalificeren zijn als schitterende nichten en als man misschien weinig imposant lijken, maar die dragers zijn van de lichte angst en de verslavende melancholie die beluisterbare schoonheid inboezemt.” Gruwez is aangetrokken door de beluisterbare schoonheid in poëzie. "Het is de schoonheid waarmee de dichter de liefde opluistert. Want het begin van alle lyriek is de liefdeslyriek. De zang van de vogels voor de paring. Dichten om harten te veroveren: het is wat elke dichter doet.”
Luuk Gruwez publiceerde de afgelopen 35 jaar tien dichtbundels en vier boeken met autobiografisch proza. Zijn meest recente dichtbundel is Lagerwal (2008), die uitbundig werd onthaald in de literaire kritiek. Luuk Gruwez gaat met Pizza Peperkoek & andere geheimen binnenkort ook op tournee langs Vlaamse en Nederlandse universiteiten. Het boekje kost 2,50 euro in de boekhandel, maar op Gedichtendag zelf krijgen de eerste 50 bezoekers van nagenoeg elke Gedichtendagactiviteit in Vlaanderen een gratis exemplaar. Het boek wordt voorgesteld op woensdagavond 28 augustus in het Gentse Geuzenhuis, met naast Luuk Gruwez ook de dichters Paul Claes, Bart Meuleman en David Troch te gast. De presentatie wordt verzorgd door Johan De Boose. Flamencogitarist Michel Guillain levert de muzikale intermezzi. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home