maandag 19 januari 2009

La Nouvelle Revue française (NRF) viert honderdjarig bestaan

Het befaamde Franse literaire tijdschrift La Nouvelle Revue française gaat binnenkort zijn honderdjarig bestaan met een speciaal nummer luister bij zetten. Het in 1908 door André Gide opgerichte tijdschrift verscheen voor het eerst in februari 1909. in 1911 werd Gaston Gallimard de uitgever van het tijdschrift, dat lange tijd een gezichtsbepalende rol speelde in de Franse letteren. Vooral tussen beide wereldoorlogen kwam het tot volle ontwikkeling door hoofdredacteuren Jacques Rivière en Jean Paulhan en publiceerde het onder meer de eerste teksten van André Malraux en Jean-Paul Sartre. In 1943 raakte het blad onder impuls van Pierre Drieu de la Rochelle in de collaboratie, waarna het na de oorlog werd verboden. Pas in 1953 werd de draad terug opgenomen, eerst onder de titel Nouvelle nouvelle Revue française, terwijl in 1959 de oorspronkelijke naam weer werd aangenomen. Momenteel is schrijver Michel Braudeau hoofdredacteur. Vaak wordt gewerkt met themadossiers, die ook inzicht bieden in de buitenlandse literatuur. La Nouvelle Revue française heeft honderd jaar lang onderdak gevonden bij uitgeverij Gallimard.
Voor het speciale nummer zullen bekende auteurs uit de Gallimardstal een ooit in het tijdschrift verschenen artikel uit de voorbije jaargangen becommentariëren. Zo gaat Jonathan Littell een artikel onder de loep nemen van Maurice Blanchot, zal Marie N'Diaye over Ionesco schrijven en Yannick Haenel over André Breton.
Het honderdjarig bestaan van de NRF wordt ook omlijst met diverse colloquia en tentoonstellingen. Aan de universiteit van Utrecht schreef Maaike Koffeman in 2003 een proefschrift over de Nouvelle Revue française: Entre Classicisme et Modernité: La Nouvelle Revue Française dans le champ littéraire de la Belle Epoque (zie hier). (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home