vrijdag 30 januari 2009

Huis waar Cormac McCarthy zijn jeugd doorbracht is volledig afgebrand

Het huis waar de Amerikaanse auteur en Pulitzer Prizewinnaar Cormac McCarthy een flink deel van zijn jeugd doorbracht, is deze week helemaal verwoest door een hevige brand, zo meldt Yahoo News. De laatste maanden hadden diverse McCarthyliefhebbers geijverd voor het behoud van het al geruime tijd verwaarloosde en overwoekerde houten huis in Knoxville (Tennessee). Ze hadden plannen om het huis aan te kopen en te renoveren. Kim Trent van de Knoxville Heritagegroep sprak van "het verlies van a literary landmark." Eerder al slaagden actiegroepen in Knoxville er niet in om de schrijvershuizen van James Agee en de dichter Nikki Giovanni te vrijwaren.
De oorzaak van de brand is nog onbekend, hoewel er het vermoeden bestaat dat het huis werd betrokken door een dakloze en brandstichting niet wordt uitgesloten. Mc Carthy werd geboren in Rhode Island in 1933 en belandde tijdens zijn vierde jaar in Knoxville, waar zijn vader als advocaat voor de Tennessee Valley Authority ging werken. Het echtpaar Mc Carthy en hun zes kinderen verhuisde in 1941 naar het nu verwoeste huis met tien kamers aan de Martin Mill Pike. Mc Carthy woonde zowat tien jaar in het huis, tot hij zijn hogere studies aanvatte. De ouders van McCarthy verkochten het huis in 1967 en vertrokken naar Washington D.C.. Momenteel woont de kluizenaar-schrijver himself in Santa Fe (New Mexico).
Volgens Wes Morgan, klinisch psycholoog aan de Universiteit van Tennessee en een McCarthy-onderzoeker, had het huis in Knoxville een bijzondere betekenis voor McCarthy en stond het model voor het huis van de vader in McCarthy's met de Pulitzer Prize bekroonde The Road, waarin een vader en zijn zoon door een postapocalyptisch landschap trekken. Ook de roman Suttree uit 1979 speelt zich in Knoxville af.
McCarthy verwierf grote faam met romans als All the Pretty Horses en No Country for Old Men. Zie ook dit televisieverslag over de feiten. (DL - foto AP)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home