vrijdag 16 januari 2009

Heengegaan: Nicolas Genka (71), Maurice Chappaz (92) en Sonja Prins (96)

De literaire obituaryschrijvers zien zich genoodzaakt overuren te maken. Alweer drie sterfgevallen in de letteren:
**De Franse auteur Nicolas Genka is op 71-jarige leeftijd overleden in Nogent-sur-Marne, meldt Le Nouvel Observateur. Genka, wiens echte naam Eugène Nicolas luidde, kwam in opspraak in de jaren zestig toen twee van zijn romans door de censuur werden verboden. Genka schreef onder meer L'épi monstre, een incestgeschiedenis tussen een vader en zijn dochters. Het boek verscheen in 1961 bij Julliard en werd voorafgegaan door een voorwoord van Marcel Jouhandeau. Het wekte veel belangstelling, onder meer bij Cocteau, Pasolini en Mishima die zich inspanden voor een vertaling. In juli 1962 werd het boek echter verboden door het ministerie van Binnenlandse Zaken in naam van de bescherming van minderjarigen. Ook zijn volgende boek Jeanne la pudeur, over een prostituee die terugkeert naar haar geboortedorp, was hetzelfde lot beschoren. Genka zakte later weg in de vergetelheid, maar eind jaren negentig werden zijn boeken herdrukt.
**De Zwitserse Franstalige schrijver/dichter Maurice Chappaz is donderdagnamiddag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Martigny, in het kanton Wallis. Chappaz publiceerde een veertigtal werken en ontving verschillende prijzen, waaronder in 1997 de Grand Prix Schiller. Hij hekelde in zijn poëzie vaak het gebrek aan respect voor de natuur. Zie een uitgebreide obituary bij Le Temps.
**De Nederlandse dichteres Sonja Prins is op 96-jarige leeftijd gestorven in Breda. Prins schreef diverse dichtbundels en één roman, De Groene Jas. Ze debuteerde jong met de bundel Proeve in Strategie, die door dichters als Marsman en Van Vriesland lovend werd ontvangen. Als 17-jarige lanceerde Prins het avant-gardistische en internationale tijdschrift Front. Zie het persbericht van uitgeverij Papieren Tijger bij De Contrabas. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home