zaterdag 17 januari 2009

Heengegaan: John Mortimer (85), Mick Imlah (52), W.D. Snodgrass (83), Hortense Calisher (97), Youssef Abou Rayya (53), Richard Seaver (82)

De barre winter maait meer pennen neer dan ons lief is. Alweer literaire doden, in kort bestek.
**In Groot-Brittannië is de advocaat en schrijver John Mortimer (foto) op 85-jarige leeftijd overleden. De geadelde schrijver was vooral bekend van zijn creatie Horace Rumpole, een excentrieke advocaat die voor het eerst verscheen in Rumpole of the Bailey uit 1978. Mortimer schreef talrijke romans, korte verhalen, theaterstukken en scenario's voor televisie en film, onder meer dat van Tea With Mussolini. Ook van Rumpole werd een tv-reeks gemaakt. Zie The Guardian.
**Nog in Groot-Brittannië stierf ook de dichter en criticus Mick Imlah, op 52-jarige leeftijd. Imlah was medewerker van Times Literary Review sinds 1992 en publiceerde verschillende dichtbundels. Er verschenen twee verzamelbundels, Birthmarks (1988) en het prijswinnende The Lost Leader (2008). Zie The Guardian en The Times.
**In de Verenigde Staten is de dichter W.D. Snodgrass (83) overleden. Snodgrass won in 1960 de Pulitzerprijs voor poëzie met zijn debuutbundel Heart's Needle. Snodgrass publiceerde in de meest gerenommeerde literaire tijdschriften en gaf ook lange tijd les aan prestigieuze Amerikaanse universiteiten. Zie het AP-bericht en de obit in de LA Times.
**Ook in de VS is schrijfster Hortense Calisher op 97-jarige leeftijd overleden. Calisher schreef meer dan twintig boeken, onder meer False Entry en In Greenwich There Are Many Gravelled Walks. Ze werd vier keer genomineerd voor de National Book Award en won vier keer de O. Henry Prize voor het beste kortverhaal. Ze was voorzitster van the American Academy of Arts and Letters, van PEN en van de Worldwide Association of Writers. Zie AP.
**In Egypte is de romanschrijver Youssef Abou Rayya op 53-jarige leeftijd overleden, zo meldt Daily News Egypt. Hij won in 2005 de Naguib Mahfouz Medal van de American University in Caïro.
**De Amerikaanse criticus, uitgever en vertaler Richard Seaver is overleden op 82-jarige leeftijd. Hij was een fel bestrijder van censuur en promootte Samuel Beckett, Henry Miller, William Burroughs en de Sade in de Verenigde Staten. Seaver vertaalde werk van onder meer Pauline Réage, André Breton en Marguerite Duras. Zie San Francisco Chronicle. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home