maandag 5 januari 2009

Belaagde Taslima Nasreen gaat in Parijs wonen

De door moslimextremisten bedreigde schrijfster Taslima Nasreen gaat volgende maand in Parijs wonen, zo meldt The Guardian. Ze krijgt er de beschikking over een kunstenaarsstudio die betaald wordt door de stad Parijs. Nasreen, die sinds enige tijd in Zweden verbleef, had zes weken geleden zelf verzocht om een woonplaats in Parijs. In juli jl. werd ze door de stad Parijs al uitgeroepen tot ereburger. Ze kreeg samen met Ayaan Hirsi Ali ook de eerste Simone de Beauvoirprijs, die als opzet heeft “de vrijheid van vrouwen in de wereld te bevorderen."
De Parijse burgemeester Bertrand Delanoë noemde haar een vrijheidsvoorvechter en zei: "U bent uit uw huis gezet omdat u uw stem liet horen tegen de onmenselijkheid van fanatisme. U bent hier thuis in Parijs, in de stad waar mensen in vrijheid geboren worden, vrij leven en gelijk behandeld worden."
Nasreen verschafte geen commentaar over haar verhuizing, maar aan het Franse tv-station France 24 verklaarde ze wel dat ze zich veilig voelde in Parijs, omdat ze er vrij kon circuleren, zonder veiligheidsagenten. De schrijfster had in Zweden onlangs nochtans twee jaar een 'safe haven' gekregen.
De uit Bangla Desh afkomstige Nasreen moest in 1994 vluchten uit haar vaderland en belandde toen onder meer in Zweden, nadat radicale moslims haar van godslastering beschuldigden na haar roman Shame (Schaamte). Sindsdien ontving ze regelmatig doodsbedreigingen vanwege haar feministische en moslimkritische standpunten en leefde ze afwisselend in Europa, de Verenigde Staten en India. In november 2007 zag ze zich genoodzaakt te vluchten uit de West-Bengaalse hoofdstad Kolkata, nadat ze opnieuw met bedreigingen kreeg af te rekenen. Ze leefde enige tijd ondergedoken in New Delhi onder bescherming van de Indiase overheid, waarna ze onderdak zocht in Zweden. In maart kondigde ze aan India te willen verlaten, omdat ze de situatie van 'virtueel huisarrest' ondraaglijk vond en ze ook medische hulp nodig had. Nasreen kampt met hartproblemen. Bovendien wilde de Indiase overheid haar geen permanente verblijfsvergunning toekennen, uit vrees voor de reacties van moslimradicalen.
Van over de hele wereld kreeg Nasreen ook steunbetuigingen. Zo sprong onder meer collega-schrijfster Arundhati Roy voor haar in de bres. Zie onze eerdere berichten over de zaak. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home