dinsdag 9 december 2008

Vier Nederlandse literaire tijdschriften gaan intens samenwerken

Er beweegt een en ander bij de Nederlandse literaire tijdschriften. Nadat eerst Bunker Hill en vorige week Raster aankondigden te stoppen, lieten vier andere belangrijke Nederlandse periodieken, De Gids, Hollands Maandblad, De Revisor en Tirade, weten dat ze willen samenwerken op het vlak van distributie, promotie en subsidiëring. Met de oprichting van een Vereniging van Literaire Tijdschriften moeten deze domeinen beter gecoördineerd kunnen worden en de middelen efficënter aangewend. "Wij zijn met zijn vieren, dat is een handzaam aantal om efficiënt met elkaar op te kunnen trekken. Elk tijdschrift heeft een duidelijke signatuur en een sterke reputatie, dus we zijn niet bang voor verwarring bij het publiek. We denken wel dat we samen sterker staan," zo zei Eshter Wils, secretaris van de vereniging, aan Boekblad. De samenwerking is geïnspireerd door de Vlaamse vereniging van de Culturele en Literaire Tijdschriften (CeLT). In Nederland maakt het Literair Productiefonds vandaag bekend dat de subsidiepot voor literaire tijdschriften opgetrokken wordt tot 300.000 euro per jaar. In ruil moeten de tijdschriften actiever proberen nieuwe lezers aan te trekken, en ook meer aanwezig zijn op het internet. Zie het bericht op NRC Boeken. (HC)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Sérgio do Carmo said...

Je praat over misschien meer dan 4000 mensen in NL&B die bereid zijn een abonnement te nemen op een van die twaalf literaire bladen. Als je de ledenlijst van die twaalf naast elkaar legt dan zitten er waarschijnlijk ook nog dubbele namen in.

Het roept allemaal veel vragen op. Vragen over de bladen zelf (onderscheidend vermogen, doelgroep, missie/visie, het huidige markt- en verkoopplan, enz. 8weekly heeft er een mooie serie over geschreven), de subsidiering van 300.000 euro om 4000 man aan 12 bladen te binden (waarom literaire e-zines of grote literaire weblogs nog steeds uitgesloten worden), vragen over het leespubliek van literatuur in het algemeen en hoe je die mensen kunt bewegen om ook zo'n blad te lezen (de what's in it for them?), en tenslotte welke rol dit soort bladen kunnen spelen om de literatuur uit het verdomhoekje te halen. Je moet de harten van de mensen zien te winnen.)

Uiteraard is het nieuws dat vier partijen met elkaar gaan samenwerken op het gebied van distributie en promotie erg goed, maar misschien is het ook interessant om te bekijken wat ze moeten doen om potentiele lezers te interesseren voor literatuur in het algemeen. Waarom trekken mensen een vies gezicht wanneer je zegt dat je literatuur schrijft? Wat voor jeugdtrauma's moeten er collectief behandeld gaan worden? :-)

In het NRC stond er een stuk van Dirk van Weelden over de literatuur en - even in mijn woorden - dat er nog onontgonnen werelden zijn. Welnu, ik ben erg benieuwd of hij in zijn boek concrete antwoorden geeft of dat het alleen maar bij de theorie blijft.

Genoeg werk te doen...

donderdag, december 11, 2008 4:25:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home