woensdag 10 december 2008

Onthullende brieven en manuscripten van Oscar Wilde boven water

De Britse literaire academische wereld staat in rep en roer door de (her)ontdekking van een collectie met brieven en manuscripten van Oscar Wilde (1854-1900), nadat de documenten 50 jaar geleden voorgoed als spoorloos waren gecatalogeerd, zo meldt The Independent. Het gaat om negen manuscripten (waaronder dat van Poems in prose) en vier brieven die nieuwe details onthullen over leven en werk van de rad van de tongriem gesneden Ierse auteur van The Picture of Dorian Gray. Vooral Wilde’s prille toenadering tot zijn geliefde Lord Alfred Douglas, bijgenaamd Bosie, wordt erin gedocumenteerd. De verzameling omvat de eerste bewaard gebleven brief aan Bosie, geschreven eind 1892. Wilde drukte er de hoop in uit om meer tijd te kunnen doorbrengen met Bosie en vroeg zich bedeesd af of hij tevreden was met de visitekaartjeshouder die Wilde hem geschonken had voor zijn 22ste verjaardag. De gevoelens van Wilde voor Bosie kwamen hem zoals bekend duur te staan: hij kreeg later twee jaar celstraf voor zijn relatie met Douglas. In 1895 beschuldigde de vader van Douglas, de negende Markies van Queensberry, Wilde van "sodomie", waarop (de gehuwde) Wilde in de tegenaanval ging en een proces wegens smaad startte tegen de markies. De rechtbank stelde Queensberry evenwel in het gelijk.
Douglas vernietigde het merendeel van de brieven van Wilde. De weinige die bewaard zijn gebleven, bevinden zich in de Clark Library aan de UCLA (Los Angeles). Het opnieuw opduiken van deze briefwisseling is dan ook van bijzondere waarde voor onderzoekers. De collectie kwam aanvankelijk in handen van de vader van Douglas, om vervolgens in het bezit te komen van de kleinzoon, de elfde Marquess of Greensberry, om uiteindelijk te belanden bij Lucia Moreira Salles, een in Brazilië geboren filantrope die het materiaal in handen kreeg via haar echtgenoot Walter Moreira Salles, een Braziliaanse bankier en boekenverzamelaar. Zij schonk het aan The Morgan Library in New York, waar onderzoekers het zullen ontsluiten. In april 2009 worden de 50 pagina's (waaronder ook brieven over The Happy Prince and Other Tales) aan het grote publiek getoond. In de collectie bevindt zich ook een brief waarin Wilde herhaalt dat kunst "nutteloos" is.
Onlangs verscheen overigens een aan te bevelen nieuw biografisch boek over Wilde, waarin zijn leven en persoonlijkheid door Thomas Wright wordt doorgelicht aan de hand van een grondige studie van zijn boeken en bibliotheek: Oscar's Books, zie deze bespreking in The Independent en The Guardian. (DL - Wilde & Bosie, ca. 1893)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home