zaterdag 27 december 2008

Amerikaanse toneelschrijver Dale Wasserman (94) overleden

In Paradise Valley (Arizona) is de Amerikaanse toneelschrijver Dale Wasserman op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval, meldt onder meer De Morgen. Hij verkreeg de meeste bekendheid met zijn scenario voor De Man van La Mancha, dat een doorslaand succes werd als Broadwaymusical en waarvoor hij bekroond werd met vijf Tony Awards. Het speelde tussen 1965 en 1971 onafgebroken in vier New Yorkse theaters en klokte uiteindelijk af op 2.300 voorstellingen. Het stuk - losjes gebaseerd op het leven van Miguel de Cervantes en zijn schepping Don Quichote - werd in meer dan veertig landen vertaald en regelmatig opgevoerd. Tegenover The Times gaf Wasserman ooit toe dat hij Don Quichote nooit gelezen heeft. "In feite hou ik niet echt van het boek. Het was vooral de levensloop van Cervantes die me interesseerde."
Ook schreef hij een toneelversie van Ken Kesey's roman One Flew Over the Cuckoo's Nest, evenwel niet de versie die gehanteerd werd voor de film met Jack Nicholson uit 1975.
Wasserman startte zijn loopbaan als scenarioschrijver voor televisiedrama's en maakte daarna naam als scenarist voor diverse films waaronder The Vikings (1958) en Mister Buddwing (1966). In totaal schreef hij zowat tachtig scripts voor film, theater en televisie. Zie een uitgebreide obit in The New York Times. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home