donderdag 20 november 2008

Wintertuinfestival giet Clausgedicht in popsong en gaat op zoek naar Faust

Het memorabele liefdesgedicht Nu nog van de dit voorjaar overleden Vlaamse auteur Hugo Claus wordt door zeven Nederlandse muzikanten in een popsong gegoten tijdens het komende Wintertuinfestival. Dat intussen gereputeerde festival voor woord, beeld en bühne vindt plaats tussen 21 en 30 november op locaties in Nijmegen en Arnhem. Het zingen van poëzie via zogenaamde 'poëtracks' is een vast onderdeel van het festival. Tijdens eerdere edities werd al poëzie van Gerard Reve, Harry Mulisch en W.F. Hermans op muziek gezet. "Deze bijzondere Poetracks met Claus is een sfeervol eerbetoon aan de grootmeester en tegelijkertijd de geboorte van prachtige nieuwe liedjes", aldus het festival op zijn website.
De muzikanten zijn Maurits Westerik (GEM), Fuck the Writer (Emil van Steenwijk), Jeroen Zijlstra, Bert Ostyn (Absynthe Minded), Torre Florim (De Staat), Miss Montreal (Sanne Hans) en Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) met haar nieuwe band Aqua de Annique. Dat onderdeel vindt plaats op 27 november.
Het festival gaat morgen vrijdag van start met een gesprek tussen Harry Mulisch en wetenschapper Robbert Dijkgraaf onder leiding van NRC-Boekenchef Pieter Steinz. Aan Wintertuin doen ruim honderd schrijvers, kunstenaars, acteurs, denkers en dichters mee. Te noteren valt de aanwezigheid van Astrid Lampe, Christiaan Weijts, D. Hooijer, Saskia De Coster, Abdelkader Benali, Thomas Rosenboom, Esther Gerritsen en Vrouwkje Tuinman, Ester Naomi Perquin, Erik Jan Harmens, Oek De Jong, Alfred Schaffer, Nachoem Wijnberg, P.F. Thomése, e.a.
De invalshoek van het festival is dit jaar Faust, omdat het precies 200 jaar geleden is dat Goethe het eerste deel van Faust voltooide. Daarom wordt op zoek gegaan naar de ultieme Faust-ervaring: "Zou je je ziel verkopen om, net als Faust, te weten was die Welt, im Innersten zusammenhalt?"
Het aardige programmaboekje bevat overigens twee speciaal voor het festival geschreven teksten van Pieter Steinz ('De reizende doctor. Vijfhonderd jaar Faust in de literatuur') en Christiaan Weijts ('Twee zielen in de schrijversborst'), "waarin ze op zoek gaan naar de Faust in de literatuur en de Faust in zichzelf." (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home