zaterdag 1 november 2008

Strijd om nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands barst volop los

In Nederland is nu volop de procedure in gang gezet voor de uitverkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands, in opvolging van Driek van Wissen. Een commissie onder leiding van voormalig Nederlands Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven heeft een voorselectie gemaakt en hield tien Nederlandse dichters-kandidaten over, zo bericht NRC Handelsblad. Het gaat om Ingmar Heytze, Ilja Leonard Pfeijffer, Tsead Bruinja, Erik Menkveld, Marjoleine de Vos, Hagar Peeters (foto), Ruben van Gogh, Joke van Leeuwen, Ramsey Nasr en Maria van Daalen. De commissie noemt betrokkenen een „goede en brede vertegenwoordiging van de actuele Nederlandse poëzie”. Op 2 januari 2009 wordt deze longlist van tien gereduceerd tot een shortlist van vijf, waarna het publiek het laatste woord krijgt. Vanaf dat moment kan er ook op http://www.dichterdesvaderlands.nl/ gestemd worden. Lezers van NRC Handelsblad kunnen ook stemmen met een krantenbon van 2 januari. In het rechtstreekse televisieprogramma De Avond van de Poëzie wordt vervolgens op 28 januari de naam van de nieuwe Dichter des Vaderlands bekendgemaakt.
Het is voor het eerst dat er gewerkt wordt met een voorselectie. Eerder werd de Dichter des Vaderlands, een initiatief van Stichting Poetry International, NRC Handelsblad en de NPS, via een publieksprocedure op internet gekozen, waarbij kandidaten actief campagne voor zichzelf voerden.
Bas Kwakman, directeur van Poetry International en lid van de commissie die de longlist opstelde, stelt in NRC dat "de stem van het publiek nog steeds doorslaggevend is. De nieuwe procedure moet er wel "toe leiden dat er minder campagne wordt gevoerd. Dat lijkt me democratischer aangezien niet elke dichter daartoe de mogelijkheid heeft.”
De uiteindelijke laureaat fungeert de komende vier jaar als ambassadeur van de poëzie. Hij wordt verwacht een rol te spelen bij Gedichtendag en moet een viertal keer per jaar een gedicht schrijven over een nationale of internationale gebeurtenis van belang, gedichten die ook verschijnen in NRC Handelsblad. De longlistcommissie bestaat naast voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven en Bas Kwakman uit Thomas Vaessens (literatuurwetenschapper), Hester Knibbe (dichter) en Arjen Fortuin (redacteur NRC Handelsblad). Op poëziesite De Contrabas wordt al een flinke boom opgezet over de verkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands. (DL - foto Hagar Peeters, De Bezige Bij)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home