woensdag 5 november 2008

Prix Médicis voor Jean-Marie Blas de Roblès, nog vier kanshebbers op Prix Goncourt

Het Franse prijzencircus is nu geheel op kruissnelheid gekomen. Vandaag is de Prix Médicis toegekend aan de 54-jarige auteur en specialist onderwaterarcheologie Jean-Marie Blas de Roblès voor zijn roman Là où les tigres sont chez eux, verschenen bij de kleine uitgeverij Zulma, zo meldt Le Monde. De roman ontpopt zich tot een van de grote verrassingen van de Franse rentrée littéraire. Het 784 pagina's tellende barokke boek verhaalt over een journalist die in Brazilië een queeste doet naar de zeventiende-eeuwse jezuïet Athanasius Kircher, die zowat veertig werken pleegde over onder meer geneeskunde, geologie en de Oriënt. Là ou les tigres sont chez eux werd onlangs ook al bekroond met de Prix du jury Jean Giono en Prix du FNAC. Het boek behoort eveneens tot de laatste kanshebbers voor de Prix Goncourt, die komende maandag wordt uitgereikt. Het verdict van de Médicis was nipt. Na vier rondes haalde Jean-Paul Enthoven voor Ce que nous avons eu de meilleur evenveel jurystemmen, maar de dubbel tellende stem van de juryvoorzitter Anne Wiazemsky gaf uiteindelijk de doorslag.
Gisteren maakte de jury van de Prix Goncourt overigens zijn laatste selectie bekend. Vier boeken komen nog in aanmerking voor Frankrijks grootste literaire eer: naast de genoemde Jean-Marie Blas de Roblès gaat het om debutant Jean-Baptiste Del Amo met Une éducation libertine, Michel Le Bris en La beauté du monde en Atiq Rahimi met Syngué Sabour. Verrassend is dat Olivier Rolin, auteur van het alom getipte Le chasseur des lions, uit de laatste selectie is gewipt. Eerder viel ook al Catherine Millet met haar 'jaloezieboek' Jour de souffrance af. Ongeveer gelijktijdig met de Goncourt wordt ook de Prix Renaudotwinnaar vrijgegeven, waarvoor Rolin nog wel in aanmerking komt.
De prix Médicis étranger is dan weer toegekend aan de Zwitserse Duitstalige schrijver Alain Claude Sulzer voor Un garçon parfait, waarin het thema homoseksualiteit een belangrijke rol speelt. De prix Médicis voor het essay gaat naar Cécile Guilbert voor haar Warholbespiegeling Warhol spirit. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home