zondag 23 november 2008

Papierman (d) - aflevering 53

Rubriek waarin kortere nieuwssignalementen, literair leesvoer & meldenswaardige links elkaar weten te vinden:
**Tirade plaatst een (geïllustreerd) essay van Manet van Montfrans online, waarin ze het laatste, zojuist in het Nederlands verschenen boek van Patrick Modiano In het café van de verloren jeugd (Querido) doorlicht en de parallellen met de structuur van Dantes Divina Commedia doorgrondt. Zie ook deze recensie in Trouw. Onze Modianorecensie uit De Morgen (19/11) krijgt u binnenkort ook online.
**Jean-Marc Hovasse publiceert eindelijk het tweede deel van zijn Victor Hugo-biografie, lees het interview in L'Express.
**NRC Boeken wist een schoorvoetende Jonathan Littell toch een stevig telefonisch interview te ontfutselen, naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van De welwillenden: 'Eerst de feiten, dan de fictie'. Zie ook de recensie in Het Parool. (meer over de Nederlandse Littell-vertaling binnenkort op DPM)
**Le Monde des Livres heeft het over zin en onzin van schrijversateliers en -scholen.
**De in Hongarije geboren Agota Kristof krijgt de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, goed voor 25.000 euro, zie Der Standard.
**NRC bespreekt het monumentale boek onder redactie van Jo Tollebeek: België, een parcours van herinnering (Bert Bakker): Kuifje nee, duivensport jawel.
**De net verschenen verhalenbundel van A.F.Th. Van der Heijden Gentse Lente eveneens besproken in NRC door Arjen Fortuin: 'Gebroken scharen in de gracht'.
**De Duitse vertaalrechten voor het met de Vlaamse Debuutprijs bekroonde Vrouwland van Rachida Lamrabet zijn verkocht aan Leuchterhand Verlag, zie de Meulenhoff/Manteaublog.
**Maarten Steenmeijer bespreekt in de Volkskrant de nieuwe Gabriel Garcia Márquezbiografie van Gerald Martin.
**The Guardian heeft een ferm interview met de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago.
**The Economist over de Chileense schrijver Roberto Bolaño, nadat postuum zijn lang verbeide meesterwerk 2666 in het Engels is verschenen. Er is in New York zelfs sprake van een regelrechte Bolaño-mania. Zie ook deze tekst over Bolaño's gedichten.
**Zojuist verscheen het literair-historisch belangrijke duowerkstuk van Jack Kerouac en William Burroughs: En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins ook in het Nederlands bij Lebowski. Recensie in Het Parool.
**Abebooks houdt haar jaarlijkse "charity books auction."
**Er is zowaar een lettertype ontworpen, geïnspireerd op Franz Kafka's handschrift: Mister K pro
**En jawel, de eerste boekenlijstjes 2008 duiken al op bij The New Statesman en The Spectator, die het beste maar ook het slechtste in ogenschouw neemt.
**Ex-Drukselorganisator en bibliofiel uitgever Johan Velter houdt er nu ook een weblog op na met puntige (literaire) observaties. Hij wakkert onder meer een polemiek aan over het laatste Yang-nummer.
**Binnengluren in de schrijfkamer van romancière en literair critica Marja Pruis, zie hier.
**Klara heeft een verslagje van de voorbije Stadsgedichtennacht. (DL) (beeld Stacked van Thomas Allen)

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home