donderdag 20 november 2008

Mario Vargas Llosa: 'Financiële crisis bijzonder stimulerend voor literaire creativiteit'

De Peruviaanse schrijver Mario Vargas Llosa (°1936) is van oordeel dat "grote trauma's" als de huidige financiële crisis "bijzonder stimulerend" kunnen zijn voor de literatuur. Hij voorspelt een "goede periode" voor literaire creativiteit, zo bericht de Latin American Herald Tribune. Vargas Llosa zei dat tegen verslaggevers in Osuna in Spanje, waar de auteur een lezing gaf over literatuur en actuele politieke en economische kwesties. De eeuwige Nobelprijskandidaat is overigens van oordeel dat de crisis pas aan zijn beginpunt staat en gelooft dat hij de wereld totaal zal veranderen, omdat we "nooit iets gelijkaardigs hebben gezien."
Llosa liet overigens weten dat hij zich in een "erg creatieve mood" bevindt en ervan uitgaat dat "het beste nog moet komen." Llosa verwees daarbij naar zijn recent verblijf in Congo waar hij documentatie verzamelt voor zijn volgend boek met de voorlopige titel El Sueño del Celta. Het boek is geïnspireerd op het leven van de Ierse nationalistische politicus Roger Casement, Brits consul in Congo aan het begin van de twintigste eeuw en een vriend van auteur Joseph Conrad. Casement droeg ertoe bij dat Conrad kon achterhalen welke wreedheden tegenover de Congolezen werden gepleegd onder het koloniaal bewind van de Belgische koning Leopold II.
Llosa, een voormalige winnaar van de Asturiasprijs en Premio Cervantes, had het verder ook over de "uitstekende gezondheid" van de Spaanse taal en wees erop dat de taal volop in expansie is. Ze oefent zelfs haar invloed uit op het Engels.
Schamper deed Llosa over zijn kansen op de Nobelprijs. Als "liberaal" (door hemzelf omschreven als een "democraat die de vrije markt verdedigt"), vermoedt hij dat het "totaal onmogelijk" is dat hij ooit de Nobelprijs zal krijgen. "Ik heb alle noodzakelijke voorzorgen genomen zodat ze me nooit de prijs zullen toekennen", zo lachte hij.
De voormalige Peruviaanse presidentskandidaat becommentarieerde ten slotte ook de actuele Amerikaanse politiek. Hij beschouwt Barack Obama als "de eerste intellectueel" die ooit het Witte Huis betreedt. Llosa vindt dit gegeven minstens zo belangrijk of zelfs belangrijker dan het feit dat het om een zwarte gaat, omdat tot op heden intellectuele capaciteiten "groot wantrouwen" schenen op te wekken bij de Noord-Amerikaanse kiezers. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home