woensdag 26 november 2008

Rachida Lamrabet en Rodaan Al Galidi kanshebbers op BNG Nieuwe Literatuurprijs

Twee allochtone auteurs Rachida Lamrabet en Rodaan Al Galidi uit het fonds van uitgeverij Meulenhoff/Manteau zijn genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De Vlaamse Lamrabet staat op de shortlist met haar onlangs verschenen verhalenbundel Een kind van God. De uit Irak afkomstige Rodaan Al Galidi is genomineerd voor zijn roman Dorstige rivier, een familie-epos dat de lezer meevoert naar het hart van Irak. De twee andere genomineerden zijn Gustaaf Peek voor de roman Dover (Contact) en Vrouwkje Tuinman met Buurvrouw (Nijgh en Van Ditmar). Debutanten en schrijvers die al een grote prijs hebben gewonnen, komen niet in aanmerking voor de onderscheiding. Hij geldt voor Nederlandstalige auteurs van maximaal 40 jaar, die 2 of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan. Er is een prijzengeld van 15.000 euro aan verbonden. Eerder ging de prijs al naar Yves Petry.
Lamrabet kreeg in november van dit jaar de Vlaamse debuutprijs voor de roman Vrouwland, maar kennelijk geldt deze onderscheiding voor de BNG-prijsorganisatoren niet als een grote prijs die hun criteria doorkruist. De Duitse rechten voor die debuutroman zijn, zoals gemeld, verkocht aan Luchterhand Verlag. Vrouwland stond dit jaar op de shortlist van de Selexyz-debuutprijs en is intussen nog in de running voor de Academica Debutantenprijs.
Rodaan Al Galidi ontving al de El Hizrja-literatuurprijs 2000 voor een gedicht uit 'Groen' én de J.C. Bloemprijs 2003. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 15 januari 2009 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Zie de berichtgeving bij NRC. (DL - foto Al Galidi)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home