woensdag 12 november 2008

Geloofd en geprezen # 19

Rubriek met de sappigste appels uit de uitpuilende internationale literaire prijzenmand.
** De longlist voor de Impac Dublin Prize, met 100.000 euro de vetste literaire prijs voor Engelstalige boeken, is bekendgemaakt. Op de lijst van 147 boeken, die door bibliotheken overal ter wereld is samengesteld, prijken ook enkele in het Engels vertaalde Nederlandse auteurs. Ronkende namen als Haruki Murakami, Ian McEwan, J.M. Coetzee, Philip Roth, Don De Lillo, Doris Lessing en Jeanette Winterson figureren er naast Cees Nooteboom, Kluun, Ariëlla Kornmehl, Saskia Noort en Heleen van Royen. De enige genomineerde Belg op de lijst is Paul Verhaeghen met zijn eigenhandig vertaalde totaalroman Omega Minor. (The Guardian)
** De in Vietnam geboren schrijver Nam Le wint de Dylan Thomas Prize voor zijn debuut, de verhalenbundel The Boat. De prijs is 60.000 pond waard. (The Guardian)
** De Italiaanse Zuid-Tiroolse auteur Oswald Egger krijgt de H.C. Artmann-Preis. (Der Standard)
** Claudio Magris neemt de Walter-Hallstein-Preis in ontvangst. (Der Standard)
** De Goncourt des lycéens gaat naar de Franse schrijfster Catherine Cusset voor haar roman Un brillant avenir. (TV5)
** De Welt-Literaturpreis gaat naar de Nederlands-Duitse schrijver en psychotherapeut Hans Keilson (Der Standard)
** De Freiheitspreis van de Friedrich-Naumann-Stiftung is voor de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa (foto). (Focus)
** De Spaanse schrijfster Ana María Matute heeft de Premio Quijote de las Letras Españolas gewonnen, gespekt met 15.000 euro. (Yahoo)
** Joseph Boyden wint met Through Black Spruce de Scotiabank Giller Prize, een van de belangrijkste Canadese literaire prijzen, ten belope van 50.000 dollar. (National Post)
** De Luxemburgse Carine Krecké krijgt voor haar roman Retour au point de non-retour de Luxemburgse Nationale Literatuurprijs voor Franstalig werk. Georges Hausemer wint met Die heiligen Ratten von Deshnok diezelfde prijs voor Duitstalig werk. (Station.Lu)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home