zondag 2 november 2008

Geloofd en geprezen # 18

Geglobaliseerde bokaal vol literair klatergoud, voor u gelinkt en gewogen. Altijd prijs, altijd gewonnen.
** Het traditionele Franse prijzencircus is geopend. Opgepimpte lippizaners, contorsionisten met vetzucht en trapezewerkers met doodsverachting schreeuwen om aandacht. Le Figaro spreekt van “la guerre des prix littéraires” en vraagt zich af of het spektakel nog zin heeft.
** Alain Borer wint ondertussen de Prix Apollinaire, in de volksmond de “Goncourt voor de poëzie”. (Le Nouvel Observateur)
** De Oostenrijker Josef Winkler kreeg de Georg-Büchnerprijs uitgereikt, de grootste literaire prijs (40.000 euro) in het Duitstalige gebied. (Der Standard)
** De Chinese schrijver Jia Pingwa (foto) wint voor zijn boek Qin Qiang de Mao Dun Prize, een van de belangrijkste Chinese literaire prijzen. (Beijing Review)
** De Turkse schrijver Yaşar Kemal kreeg in zijn land de Presidentiële Literatuurprijs. Hij liet weten dat hij niet van literaire prijzen houdt en hield in beraad of hij het lintje zou aanvaarden, wat hij ondertussen wel deed. (Today’s Zaman)
** Vijf boeken zijn genomineerd voor de eerste Guardian Book Award (10.000 pond).
** Notes from an Exhibition van Patrick Gale is bekroond met de Independent Bookseller Award. (The Guardian)
** Haruki Murakami’s What I Talk About When I Talk About Running is geen kanshebber meer voor de William Hill Sports Book of the Year. Op de shortlist nog zes titels. (The Guardian)
** Tien jonge veelbelovende Amerikaanse schrijvers krijgen een Whiting Writers' Award (van elk 50.000 dollar). (Yahoo)
** De Amerikaan Michael Connelly wint de Premio Carvalho (Yahoo).
** De Spaanse dichter Antonio Gamoneda is onderscheiden met de Gouden Medaille van de Provincia de León (Yahoo). (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home