donderdag 20 november 2008

Filmscript van W.F. Hermans gaat onder de hamer

Bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper wordt op dinsdag 25 november het oorspronkelijke, door Willem Frederik Hermans geschreven filmscript van Als Twee Druppels Water geveild. Hermans schreef het scenario in 1961 op basis van zijn roman De donkere kamer van Damocles. Het was bestemd voor een verfilming door Fons Rademakers, maar dat vond uiteindelijk geen doorgang, althans niet op basis van Hermans' voorbereidend werk. Rademakers beschouwde het filmscript als te omslachtig en greep op een aantal plaatsen in. Dat zinde Hermans niet, waarna die zich terugtrok en Rademakers de verfilming verder kon klaren. De film zag in 1963 het licht.
Het script dat nu onder de hamer komt bevat handmatige correcties van Hermans en wordt aan de man gebracht met een synopsis van de film door Hermans. Het geheel is afkomstig uit de collectie van Hermanskenner Rob Delvigne. De opbrengst wordt geschat op 10.000 à 12.000 euro. Ook het originele scenario van Fons Rademakers wordt geveild, met misprijzende aantekeningen van Hermans in de marge plus een aantal brieven van Hermans. Zie de berichtgeving bij ED.nl
Bij het antiquariaat Fokas Holthuis in Den Haag werd onlangs ook een bijzondere collectie Hermansiana aangeboden. De catalogus 'De fantastische collectie van Arie Oexman' is een must voor de Hermansliefhebbers en bevat een statement/voorwoord van Arnon Grunberg. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home