vrijdag 21 november 2008

Europese digitale bibliotheek na één dag al gecrasht door bezoekerstoevloed

De gisteren gelanceerde Europese digitale bibliotheekportaalsite Europeana.eu is als gevolg van een bezoekerstoevloed al meteen gecrasht, zo meldt BBC News. De site werd per uur meer dan 10 miljoen keer aangeklikt, terwijl de berekeningen er maximaal 5 miljoen hadden begroot. Verwacht wordt dat de site nu pas midden december weer operationeel kan zijn. Intussen kun je slechts terecht bij een demonstratiesite, die een preview biedt. "De toevloed bewijst dat het allemaal de inspanning waard is, de Europese cultuur is populairder dan we in onze wildste dromen hadden gedacht", zo verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie laconiek.
Europeana, vaak beschouwd als het Europese antwoord op Google Books, werd gisteren in Brussel met flink wat vertoon voorgesteld en online gezet. De website is een initiatief van de Europese Commissie en wil een gratis digitale encyclopedie aanbieden van het Europese cultureel erfgoed. De internetbibliotheek bevat nu al meer dan twee miljoen gedigitaliseerde "culturele objecten" (foto's, manuscripten, schilderijen, kaarten...enz.) van zowel musea, bibliotheken en nationale archieven uit alle EU-lidstaten, maar tegen 2010 moet de databank tien miljoen items omvatten. Voorlopig wordt de helft van het materiaal door Frankrijk aangeleverd. Zo stelde het Franse Institut National de l'Audiovisuel 80.000 uitzendingen ter beschikking om de twintigste eeuw in beeld te brengen.
De opstart van het project kostte intussen zowat 120 miljoen euro, terwijl 27 landen meewerken aan het geheel, afkomstig van 1.000 culturele organisaties. Men spreekt van een totale kost tussen de 350 en 400 miljoen euro van nu tot 2010. Volgens Commissievoorzitter José Manuel Barroso is Europeana naast een bibliotheek "een echte dynamo die de Europeanen van de eenentwintigste eeuw moet inspireren om de creativiteit van innovatieve voorouders, zoals de kunstenaars uit het renaissancetijdperk, te evenaren." (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home