maandag 10 november 2008

'Dichter Dylan Thomas werd de dood ingedreven'

De auteur David Thomas beweert in zijn boek Fatal Neglect: Who Killed Dylan Thomas dat hij de waarheid heeft achterhaald over de dood van de dichter Dylan Thomas (1914-1953) op 9 november 1953, zo meldt BBC News. Algemeen is aangenomen dat Thomas zichzelf heeft doodgedronken, maar David Thomas zegt nu dat medische onbekwaamheid en verwaarlozing sterk hebben bijgedragen tot zijn dood. Hij beschuldigt er ook zijn toenmalige Amerikaanse agent John Brinnin en diens assistente Liz Reitell van dat ze er mee de hand in hadden dat de dichter zich "doodwerkte." Bovendien hadden ze er belang bij dat de echte reden voor Thomas' dood gemaskeerd werd, zo zegt David Thomas, die al ettelijke boeken over Dylan Thomas schreef.
David Thomas beweert dat Brinnin maar al te goed wist dat Thomas ziek was, maar dat de agent zijn deel van de inkomsten van de dichter wilde tijdens een Amerikaanse tournee, omdat hij zelf in de financiële problemen zat. David Thomas spreekt van "een tragisch verhaal over hoe een zieke dichter geëxploiteerd werd voor financieel gewin en academisch prestige." Thomas was in New York om er deel te nemen aan een opvoering van Under Milk Wood in het Poet's Centre.
"Hij stierf door verwaarlozing. Zijn agent wist maar al te goed dat hij ziek was, maar nam dat niet serieus. Hij leed aan een erg behandelbare ziekte, maar zijn dokter in New York maakte een verkeerde diagnose. Hij zou snel naar het hospitaal moeten zijn overgebracht, maar het kostte twee uur om hem er te krijgen."
Volgens David Thomas stierf Dylan Thomas "a needless death". De Welshe dichter was al ziek toen hij aankwam in New York op 20 oktober 1953. Hij had al diverse black-outs gehad evenals ademhalingsproblemen: hij gebruikte een beademingsapparaatje. "Ondanks zijn plicht om Thomas te begeleiden, bleef hij weg uit New York omdat hij verveeld was geraakt door Thomas en geen tijd had." Hij bleef in Boston en liet de klus om Thomas te begeleiden over aan zijn assistente Liz Reitell, met wie Thomas overigens een kortstondige affaire had. Ze haalde Dylan op aan Idlewild Airport en realiseerde zich meteen dat hij ziek was. "Maar omdat ze van de voorstelling per se een succes wilde maken, dreef ze hem mee de dood in, door hem vier repetities en twee voorstellingen van het stuk in vijf dagen op te dringen." Dylan Thomas' gezondheid werd steeds slechter en Dr. Milton Feltenstein werd er bijgehaald (door David Thomas omschreven als een Dr. Feelgood). Op 5 november belandde Thomas in een coma in zijn Hotel Chelsea.
Volgens uitspraken van Liz Reitell was Feltenstein een dokter die geloofde dat inspuitingen alles konden oplossen. Maar tijdens een derde consultatie spoot hij Thomas een dosis van 30 milligram morphine in, drie keer de normale dosis voor pijnverzachting, zo beweert de auteur in zijn boek. David Thomas schreef onder meer A Farm, Two Mansions and a Bungalow dat verfilmd is als The Edge of Love, een film met Keira Knightley, Sienna Miller en Matthew Rhys. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home