zondag 5 oktober 2008

Waardevolle brieven en bezittingen van Julien Gracq ter veiling

Op 12 november 2008 gaat in Nantes een waardevolle verzameling brieven, zeldzame en gesigneerde boeken en bezittingen ter veiling van de op 22 december vorig jaar overleden Franse schrijver Julien Gracq, zo meldt Bibliobs. Het betreft onder meer brieven van René Magritte, Colette en André Breton en een uitgebreide correspondentie met zijn uitgever José Corti, die hij zijn hele leven trouw bleef.
De manuscripten van Gracq (1910-2007), die in Frankrijk de status van klassiek auteur geniet en wiens oeuvre al bij leven in de Pléiadereeks werd opgenomen, worden volgens de wil van de schrijver overgedragen aan de Bibliothèque Nationale de France. Dat gebeurt op 14 oktober, de dag waarop het veilinghuis Couton & Veyrac zijn catalogus van de Gracqcollectie vrijgeeft.
Er wordt gesproken van een "precieus getuigenis" van het Gracquniversum. Naast de briefwisseling gaat het om ruim honderd zeldzame eerste drukken, vaak gesigneerd door tijdgenoten van Gracq, evenals tekeningen, lithografieën en de inboedel van zijn Parijse appartement in de Rue Grenelle en zijn woning in Saint-Florent-le-Vieil. Ook zijn er foto's bij van Gracq, genomen door Robert Doisneau. Schattingen van de waarde van de loten zijn nog niet bekend.
Gracq had overigens de wil uitgedrukt dat zijn woning in Saint-Florent-le-Vieil een schrijvershuis zou worden, maar intussen blijkt dat op nogal wat logistieke, administratieve en budgettaire problemen te stuiten.
De manuscripten die dan weer in de BNF terechtkomen zijn zeer bijzonder. Het gaat om ruim 15.000 handgeschreven pagina's, met liefst 20 werkversies van Gracqs oeuvre, waaronder klassieke werken als Au château d'Argol, Le Rivages des Syrtes (waarvoor hij 1951 de Goncourt kreeg, maar de prijs weigerde) en Un balcon en forêt, evenals notaboekjes en onuitgegeven teksten. Julien Gracq, wiens echte naam Louis Poirier luidt, liet een oeuvre achter dat bol stond van de Duitse romantiek, de fantastiek en het surrealisme. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home