vrijdag 24 oktober 2008

Vlaamse kwaliteitsboekhandel krijgt extra steun

De Vlaamse minister van Cultuur Bert Anciaux gaat een som van 200.000 euro uittrekken voor de kwaliteitsboekhandels, zo maakte hij bekend op een persconferentie in boekhandel Passa Porta. Zowat 100 onafhankelijke boekhandels ontvangen gratis exemplaren van titels, die productiesteun ontvingen van de Vlaamse Gemeenschap en ook geld om er lokkende promotiecampagnes voor te voeren. "De betrokken boekhandelaren krijgen gratis 2 exemplaren van elk boek dat productiesteun heeft ontvangen van de overheid. Deze titels zijn namelijk belangrijk voor de diversiteit van het aanbod maar economisch het meest kwetsbaar en kunnen in principe zonder productiesubsidie niet uitgebracht worden. De gratis toegestuurde boeken moeten 6 maanden fysiek in de winkel voorradig zijn en 18 maanden op bestelling bereikbaar. Het is de bedoeling dat àlle gesubsidieerde boeken een label - sticker – zullen krijgen om het publiek te signaleren dat het gaat om cultureel waardevolle boeken", zo staat het gedetailleerd in het persbericht omschreven.
Volgens Anciaux omvat het begrip kwaliteitsboekhandels "autonome boekhandels die niet tot een keten zoals bijvoorbeeld Fnac behoren en zo'n 70 procent van hun inkomsten uit boeken halen. In de praktijk betreft het Colibroboekhandels en een deel van de grote Standaardwinkels. Kwaliteitsboekhandels hebben 5.000 titels op de planken, hebben geoutilleerd personeel en werken samen met de lokale cultuursector.
Voor de uitwerking van de nieuwe maatregelen werkt het Vlaams Fonds voor de Letteren (dat zojuist zijn website vernieuwde) samen met Boek.be. Anciaux benadrukte het belang van de economisch kwetsbare kwaliteitsboekhandel in het culturele landschap. Ook het organiseren van literaire activiteiten krijgt een duw in de rug. Voor een literaire nevenactiviteit kunnen ze een subsidie ter waarde van 350 euro aanvragen, vanaf minimum 3 activiteiten tot maximum 10 activiteiten per jaar. Anciaux hoopt dat het resultaat van de actie dit jaar nog te merken is. Zie deredactie.be, ook voor een gesprek met Anciaux over de plannen. (DL - foto Passa Porta in Brussel)

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

200.000 euro is een aalmoes voorde kwaliteitsboekhandel in vlaanderen:
het enige vernieuwende in het voorstel is de boeken met productiesteun die geleverd worden aan die boekhandels, de steun aan literaire activiteiten bestond al via stichting Lezen. door deze 'steun'maatregelen zullen echt niet meer boekhandel gered worden.
mvg Eric

vrijdag, oktober 24, 2008 7:25:00 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Het stickeren van boeken als "cultureel waardevol" alleen omdat ze gesubsidieerd zijn, lijkt me dubieus. Een dergelijke aanprijzing suggereeert dat andere boeken dat niet zijn.
Joseph

zondag, oktober 26, 2008 12:36:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home