woensdag 29 oktober 2008

Uitgever Harold Polis schrijft beste Vlaamse tijdschriftartikel

Meulenhoff/Manteau-uitgever en publicist Harold Polis schreef met zijn essay Het literatuurloze universum in het tijdschrift Deus ex Machina het beste artikel dat in 2008 in een Vlaams cultureel of literair tijdschrift is verschenen. Dat is het resultaat van een concours dat CeLT, de vereniging van de 25 culturele en literaire tijdschriften uit Vlaanderen, en het tijdschrift Knack organiseerden. De jury, met Annelies Beck, Frank Hellemans, Leen Huet, Werner Trio en voorzitter Karl van den Broeck, had lof voor de manier waarop "Polis op de vierkante centimeter een toekomstbeeld schept van een mogelijk “literatuurloos universum”. Hier spreekt een uitgever mét visie die zich terecht afvraagt hoe we “voorkomen dat de literatuur een volstrekt marginale keuzemogelijkheid in de entertainmentsupermarkt wordt. Of hoe de nog analoge papieren boekenwereld in de digitale mediastorm een inderdaad ongewisse toekomst tegemoet gaat." (het artikel staat op zijn blog te lezen) De tweede prijs gaat postuum naar Kamiel Vanhole met het kortverhaal ‘De reis van de slippers’, dat in De Brakke Hond verscheen, een verhaal dat "uitblinkt door lichtheid en een totaal gebrek aan pathos.', de derde prijs is voor het artikel 'Ascenseur' van Daniël Rovers, dat in Ons Erfdeel werd gepubliceerd en zich bezint over een alledaags gegeven als de lift.
De jury toonde zich aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de inzendingen, waarvoor elk tijdschrift een artikel uit zijn jaargang kon nomineren Met de wedstrijd willen de Vlaamse literaire en culturele tijdschriften meer aandacht afdwingen voor hun werk en "tonen dat ze springlevend" zijn. Deus ex Machina, het tijdschrift waarin het winnende artikel is verschenen, is aan zijn 29ste jaargang toe. Het brengt essayistiek en nieuwe literatuur uit binnen- en buitenland, met bijzondere aandacht voor jonge en/of debuterende auteurs en vertalers, maar heeft ook oog voor beeldende kunst of fotografie.
De publieksprijs gaat naar Evelien Van Vessem voor haar artikel ‘We Feed the World en Our Daily Bread – Wat we eten en waar het vandaan komt’ in Cinemagie. Het winnende artikel van Harold Polis wordt gepubliceerd in Boek 08, het literaire jaarboek van Knack, dat op 4 november verschijnt. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home