zondag 26 oktober 2008

Britse toparchitect Norman Foster mag New York Public Library hertimmeren

De Britse toparchitect Norman Foster en zijn bureau Foster & Partners zijn geselecteerd om een grondige renovatie van de New York Public Library aan Fifth Avenue uit te voeren, zo meldt The New York Times. Hij is aangezocht om een nieuwe ruimte te bouwen onder de fameuze Rose Reading Room, die uitkijkt op Bryant Park en momenteel zeven verdiepingen telt. Deze immense opslagruimte wordt helemaal heringericht, met nieuwe zalen voor kinderen en jongeren en diverse informaticaposten. De leeszalen worden verplaatst naar bestaande ruimtes onder Bryant Park, die ook helemaal heringericht worden.
De werken moeten afgerond zijn tegen 2013. Het project met een budget van 250 miljoen dollar is een onderdeel van een globaal herinrichtingsplan van 1,2 miljard dollar, waarna de New York Public Library de grootste bibliotheek ter wereld moet worden. Foster is enthousiast: "Het is het grootste project ooit", zo zei hij. Foster en zijn architectencorps werd gekozen uit zo'n 30 kandidaten, waaronder nogal wat eerder traditioneel gerichte bouwers. Foster is gespecialiseerd in het transformeren van historische gebouwen in erg gepolijste, moderne architectuur. De New York Public Library rekent erop dat Foster "een tweede meesterwerk" maakt van het gebouw van Carrère en Hastings, dat in 1911 werd opgetrokken. Het zal gaan om "een gebouw binnen een gebouw", zo verzekerde Marshall Rose, emeritusvoorzitter van de bibliotheek.
Foster vergaarde roem met zijn gedurfde (her)ontwerpen en aanbouwen voor de Berlijnse Reichstag (1999, koepel), het British Museum in London (2000), de Smithsonian American Art Museum en National Portrait Gallery in Washington (2007), de Carré d'Art in Nîmes en het Hearst Towerproject in New York. Foster heeft 1.200 medewerkers in dienst. Over de manier waarop een en ander gefinancierd zal worden, bestaat nog enige onduidelijkheid. 500 miljoen dollar van het totaalbudget zou uit privéfondsen moeten komen. Onder meer 100 miljoen dollar werd intussen geschonken door Stephen A. Schwarman, CEO en stichter van The Blackstone Group, naar wie de bibliotheek later ook zal genoemd worden. De planning gebeurt stapsgewijs, waarbij ook rekening gehouden wordt met de economische recessie. De bibliotheek gaat ook een aantal andere eigendommen verkopen om het project te financieren. (DL - tekening: ondergrondse zalen van NYPL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home