zaterdag 18 oktober 2008

Roberto Saviano krijgt prijs in Frankfurt en wereldwijde steunbetuigingen

Roberto Saviano, de Napolitaanse schrijver van de veelbesproken en verfilmde maffiaroman Gomorra, krijgt overal ter wereld steun. Enkele dagen geleden liet Saviano weten zijn geboorteland te willen verlaten omdat hij niet langer onder de doodsbedreigingen van de maffia wilde leven. Die bedreigingen waren onlangs opnieuw en direct geuit door een lid van de Casalesi-clan van de Camorra, de criminele organisatie in Napels. De auteur zou nog voor kerstmis worden vermoord. Nu krijgt Saviano van de Frankfurter Buchmesse voor zijn boek en de recente gelijknamige verfilming ervan de prijs voor de beste literaire adaptatie. Saviano krijgt de onderscheiding samen met de regisseur van de film, Matteo Garrone, zo meldt onder meer Tageschau. Hij was in Frankfurt aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Het is de eerste keer dat deze prijs, die een waarde heeft van 10.000 euro, niet alleen aan de filmmaker maar ook aan de schrijver wordt toegekend.
In Italië zelf worden ondertussen tal van acties op het getouw gezet om de schrijver te steunen. Gomorra zal de komende week integraal op de publieke radio worden voorgelezen. Dat zal ook gebeuren op openbare plaatsen in Napels, Turijn, Rome en Orvieto, zo laat NRC weten. Er is een petitie gestart en een open brief aan president Giorgio Napolitano roept op om de maffia streng aan te pakken. Ook Salman Rushdie heeft zich in een gesprek op de Franse radio over de zaak uitgesproken, aldus AFP. De auteur loopt volgens Rushdie "een verschrikkelijk gevaar dat nog groter is dan het mijne na het uitspreken van de fatwa. Hij moet Italië ontvluchten maar toch moet hij nog steeds zeer voorzichtig zijn bij het kiezen van een bestemming."
Sinds de publicatie van het boek van Saviano twee jaar geleden leeft de auteur onder permanente politiebescherming. Daartoe was opgeroepen door onder meer schrijver en academicus Umberto Eco (zie onze vorige berichten). Van het boek zijn in Italië alleen al meer dan 1,8 miljoen exemplaren verkocht. Het verscheen vorig jaar in een Nederlandse vertaling. De verfilming won op het afgelopen festival van Cannes de Grand Prix du Jury en is ook in de running voor de Oscar van de beste buitenlandse film. Zie ook The New York Times. (HC)

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Emily Gordts said...

De journalisten van La Repubblica zetten daden om in woorden (en dat klinkt minder heldhaftig dan het is): op hun site kunnen bezoekers tekenen om hun steun te betuigen aan Saviano.

De handtekeningen wil de krant afgeven aan de Italiaanse staat. 'Signing this appeal', schrijft La Repubblica, 'we intend to take charge of it, as a personal commitment, urging the State at the same time to take on its responsibility, because it's intolerable that something like this could happen in Europe in 2008.' Niet helemaal grammaticaal correct, maar moreel gezien een bewonderenswaardig initiatief, vind ik persoonlijk ...

Dat vinden trouwens meer mensen: bij het ter blogge gaan van deze reactie staat de teller op 111.597 (plus 1 nadat ik zelf ook - met naam en toenaam - heb getekend). De fanlijst vindt u op http://tinyurl.com/5fxbjr, en via
http://tinyurl.com/5rczrs kunt u zelf uw steun betuigen aan deze dappere vakman.

dinsdag, oktober 21, 2008 5:30:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home