zondag 26 oktober 2008

Perlousesreeks delft vergeten werk van Pinget, Abbé Prevost en Stendhal op

Sinds enige jaren rehabiliteert de Perlousesreeks van uitgeverij Voetnoot verloren gegane parels uit de Franse literatuur in een fraaie vormgeving. Het vertalerstrio Marjan Hof (nom de plume van de heren Martin de Haan, Jan Pieter van de Sterre en Rokus Hofstede) is de redactionele motor achter het initiatief, waarbij zowel klassieker als recenter werk wordt opgedolven, telkens omkaderd door een nawoord.
Zojuist verschenen drie nieuwe Perlousesdeeltjes, waarvoor Marjan Hof verse vertalers inschakelden. Deel zestien serveert een tekst van nouveau romancier Robert Pinget (1919-1997). Het oude deuntje, oorspronkelijk een hoorspel, is een mise-en-scène van de inspanningen van oude mensen om hun onmacht te bezweren. De vertaling is gemaakt door Maaike van der Hoek, het nawoord is geschreven door Rokus Hofstede. Het zeventiende deel rakelt het historische drama De cenci's (1839) op van Stendhal (1783-1842), waarin de zestiende-eeuwse edelman Francesco Cenci een Don Juan van een uitzonderlijk verdorven soort blijkt, wat leidt tot een ongewoon drama. De cenci's heeft onder meer Shelley, Artaud en Moravia geïnspireerd en start met een beschouwing over het Don Juanisme. Hier zijn de vertaling en nawoord van de hand van Clemens Arts. Deel achttien, vertaald door Tatjana Daan, geeft de ruimte aan de novelle Memoires van een Turkse dame van Abbé Prevost (1697-1763), een van de meest gelezen auteurs van de Franse achttiende eeuw."Een kluchtig operascenario zo vertellen dat het echt gebeurd lijkt. Je moet het maar kunnen", zo schrijft Martin de Haan in zijn nawoord.
Eerder verschenen in de Perlousesreeks teksten van onder meer Denis Diderot, Honoré de Balzac, Vivant Denon, Marcel Proust, Michel Houellebecq, Pierre Michon, Milan Kundera, Marcelle Sauvageot, Marguerite Duras en Madame de La Fayette. Intussen heeft Voetnoot begin dit jaar met Moldaviet ook een gelijkaardige reeks opgezet omtrent Tsjechische literatuur, daar zijn intussen zes delen van verschenen, met werk van onder meer Ivan Klima, Filip Topol en Eda Kriseova, zie hier. De Voetnootperlouses - en Moldavieten worden gedistribueerd door uitgeverij EPO. Zie onze eerdere berichten hier en daar. (DL)

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home