zaterdag 25 oktober 2008

Papierman(d) - aflevering 52

Geregeld opduikende rubriek met 'kleiner' boekennieuws en een baaierd aan letterlinks:
**De Amerikaanse Nobelprijswinnares Toni Morrison vindt dat haar landgenoot Philip Roth allang de Nobelprijs Literatuur had moeten krijgen, zie een interview met Le Nouvel Observateur.
**(Toneel)auteur Alan Bennett schenkt uitgebreide archieven aan de Bodleian Library in Oxford, men leze het BBC News.
**De papieren man werd onlangs geïnterviewd door de VPRO-Gids (omlijst met een bijzondere tekening in de gids zelf): Wie is die Papieren man? Het magazine deinst er niet voor terug om deze website te omschrijven als "zonder twijfel de beste Nederlandstalige bron voor literair nieuws [...] die op internet te vinden is."
**Breekt Kluun door in Frankrijk? Misschien wel, als we Le Figaro littéraire moeten geloven, die een recensie wijdt aan het boek Retour du boomerang.
**Op Klara.be is een memorabele documentaire van Jef Cornelis te zien over de schrijfpraktijk van de Vlaamse (cult)auteur Daniel Robberechts (1937-1992).
**Dichter Ingmar Heytze krijgt de C.C.S. Croneprijs, zie De Contrabas.
**De website Boekendingen reflecteert over het omslag van Monika van Paemels De koningin van Sheba, met een schilderij van Balthus.
**De Oostenrijke schrijfster Elfriede Jelinek over de onlangs verongelukte extreemrechtse voorman Jörg Haider.
**Theatermakers in Wales maken een toneeladaptatie van De ringen van Saturnus van W.G. Sebald, zie Wales online.
**De Schotse auteur Irvine Welsh gaat een toneelstuk maken over Silibil'n'Brains, het rapduo dat beweerde Amerikaans te zijn, zie The Guardian.
**de Volkskrant bespreekt Leven en lot van de Russische schrijver Vasili Grossmann (1905-1964), evenals NRC Boeken en Trouw.
**Het parcours van de Franse Nobelprijswinnaar J.M.G. Le Clézio, in kaart gebracht door het tijdschrift Lire.
**In Beiroet is het Salon du Livre francophone geopend, zie TV5/AFP.
**De biografie van Gabriel Garcia Marquez van Gerald Martin besproken in The Independent en in The Times.
**Een 400 jaar oud Shakespearevolume is - tien jaar nadat het was gestolen - terug in Groot-Brittannië, zie eveneens BBC News.
**Vlaanderen is nog een nieuwe, wat curieuze BV-uitgeverij rijker, Kwagga, een initiatief van Niels William en Johan Smets, zie deredactie.be.
**Bart Funnekotter over de stemming op de Amsterdam Antiquarian Book, Map en Print Fair in Amsterdam, dit weekend, zie NRC Boeken.
**In het Museum Meermanno in Den Haag zijn onbekende brieven van E. du Perron gevonden uit de periode 1932-1933, gericht aan boekhandelaar L.J.C. Boucher. Ze verschijnen in het nieuwe nummer van De Parelduiker. (DL - beeld Brian Dettmer, book surgeon)

Labels: , , , , , , , ,

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Geachte Heer Leyman, wat de VPRO-Gids vindt dat vind ook ik en waarschijnlijk velen met mij. De zwijgende meerderheid is dat dan, die liever leest dan schrijft. En één uur minder slapen zal vannacht geen probleem zijn. Morgen weer op post!

Martin Terryn

zaterdag, oktober 25, 2008 2:58:00 p.m.  
Anonymous lenen said...

Ik vind de foto bij dit stuk wel intrigerend. Enig idee van wie dat kunstwerk is?

dinsdag, oktober 28, 2008 10:26:00 p.m.  
Blogger De papieren man said...

dat staat telkens onderaan het bericht

woensdag, oktober 29, 2008 1:05:00 a.m.  
Anonymous janien said...

GROOT GELIJK van VPRO!!! De Papiern Man staat als een huis in het (wereld)literatuurlandschap. Een huis met vele, vele kamers en grote, grote vensters. Ruimte en licht. Licht dat op de wereld schijnt - en warm en veelkleurig ook op mij. Wow! 10/10, doe zo voort. (Ik weet niet of u een kus(je) van de juf en een bank vooruit zou appreciëren. Liever niet, dan niet. Respect!)

woensdag, oktober 29, 2008 10:19:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home