vrijdag 17 oktober 2008

Papierman(d) - aflevering 51

Literaire berichtgeving in een notendop, zodat u mee blijft. Geen paniek, De papieren man herneemt spoedig op normaal debiet:
**In Nederlands is de actie Nederland Leest van start gegaan, waarbij Harry Mulisch' roman Twee vrouwen uit 1975 centraal staat en gratis wordt uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken. Er worden 1.030.500 exemplaren verspreid. De Bezige Bij stelt Marita Mathijssen als Mulischconsulente aan om de talloze Mulischvragen te bolwerken, zie Het Parool.
**Het is vooral Dimitri Verhulsts vorige roman De helaasheid der dingen die profiteert van een aanzuigeffect door de gratis verspreiding bij HUMO van zijn nieuwe Godverdomse dagen op een godverdomse bol, zo meldt deredactie.be. De gebonden editie van het boek doet het, niet verwonderlijk, veel minder goed in de boekhandel.
**Iets met boeken, het nieuwe boekenprogramma van Canvas en VPRO, met een intussen beruchte ontstaansgeschiedenis, bouwt ter lancering nu zaterdag 18 oktober een boekenberg in de tot shoppingcenter vertimmerde Stadsfeestzaal te Antwerpen. Het gaat vooral om boeken uit de kringloopwinkel, de aangezochte uitgeverijen liepen niet hard van stapel voor het initiatief. Passanten kunnen de boeken meenemen. Het programma zelf start op zondag 26 oktober.
**Vlaams Economieminister Patricia Ceysens bezocht gisteren de Frankfurter Buchmesse en kondigde er aan dat ze meer werk gaat maken van steun aan innovatie en internationalisering van het Vlaamse boeken- en uitgeversvak, meldt De Morgen. Vooral aan opleiding en consultancy wordt er gesleuteld en komen er betere subsidiemogelijkheden.
**De Spaanse schrijver en filosoof Fernando Savater (61) heeft de Premio Planeta gekregen voor zijn roman La Hermandad de la buena suerte (De Broederschap van het Geluk), "een mengeling van avonturen- en detectiveroman met talrijke filosofische bemerkingen", zie El Mundo. De prijs is - hou je vast - liefst 601.000 euro waard. Finaliste Ángela Vallvey krijgt ook nog 150.250 euro in de knuisten gestopt.
**Ook Frans prijzengeweld: Amélie Nothomb is bekroond met de Grand Prix Jean Giono voor Le fait du prince én Jean-Marie Blas de Roblès met de prix du Jury Giono voor Là où les tigres sont chez eux. Hij werd eerder al gelauwerd met de Prix du FNAC en ontpopt zich tot een van de verrassingen van de Franse rentrée littéraire. Annie Ernaux ontvangt de Prix de la Langue française, zie TV5.
**Bij NRC Boeken krijgen we een blik in de werkkamer van Arthur Japin. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home