woensdag 15 oktober 2008

Orhan Pamuk haalt uit naar Turkije op Frankfurter Buchmesse

Tijdens de opening van de zestigste Frankfurter Buchmesse, 's werelds grootste boekenbeurs waar dit jaar ruim 200.000 bezoekers worden verwacht, heeft de Turkse Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk in een toespraak stevig uitgehaald naar zijn vaderland Turkije. Turkije fungeert dit jaar als gastland van het mondiale boekentreffen, dat loopt tot zondag 19 oktober. "Een eeuw lang boeken verbannen en verbranden, schrijvers in de gevangenis gooien, of doden, of ze brandmerken als verraders en ze tot verbanning dwingen – niets hiervan heeft de Turkse literatuur verrijkt", zo poneerde Pamuk. "De neiging van de Turkse staat om schrijvers en hun boeken te straffen is nog altijd niet verdwenen. Artikel 301 van de Turkse strafwet wordt nog steeds gebruikt om schrijvers het zwijgen op te leggen en te onderdrukken, zoals het tegen mij is gebruikt.” Pamuk kreeg in 2005 een aanklacht op basis van dat artikel 301, omdat hij in een interview de Armeense genocide had erkend, maar die werd later ingetrokken. Het artikel bestraft belediging van Turkije.
Pamuk zei ook dat censuur in Turkije hand over hand toeneemt: "Voor het boek dat ik eerder dit jaar gepubliceerd heb (Het museum van de onschuld), zocht ik naar oude Turkse filmpjes op YouTube. Dat zou nu niet meer kunnen, omdat YouTube net als andere websites om politieke redenen geblokkeerd is in Turkije,” aldus Pamuk. Hij voegde er nog aan toe dat "auteurs en uitgevers zich evenwel niet laten intimideren."
De Turkse president Abdullah Gül, die vervolgens het woord nam en vergezeld was van zijn gesluierde vrouw, was niet uit zijn lood geslagen. Hij verklaarde dat Turkije zich „open wil stellen voor universele dimensies” en " de culturele verschillen respecteert, evenals de vrijheid van meningsuiting": "Het is nog geen volledig succes", zo gaf hij toe, "er blijft nog veel te doen." Gül dankte Pamuk voor zijn bijdrage aan de culturele erkenning van Turkije en zei dat "we fier zijn op hem." Als gastland heeft Turkije in Frankfurt een delegatie van 150 uitgevers en 280 auteurs. Er is een budget vrijgemaakt van zeven miljoen euro.
In het totaal tonen op de Frankfurter Buchmesse zo'n 7.373 exposanten uit 100 landen hun boekenaanbod, verspreid over tien gigantische hallen met een oppervlakte van 171.790 m2. Uit Duitsland alleen al komen er 3.337 uitgevers. De bezoekers kunnen er 402.284 titels inkijken, waarvan 123.496 nieuwe en 278.788 backlisttitels. Van de 402.000 titels zijn nog slechts 42 procent fysiek "boek." Dertig procent is in digitale vorm, als dvd, print-on-demand, podcast, game of e-book. Digitalisering is overigens een van de overheersende thema's in Frankfurt. Succesauteur Paulo Coelho, ook een van de eregasten, vond bij de opening dat "uitgeverijen veel meer informatie gratis op het web toegankelijk moeten maken." "Hoe meer je weggeeft, des te meer win je. Het internet heeft me geleerd dat je niet bang moet zijn om je ideeën te delen. Wees niet bang om anderen de kans te geven hun stem te laten horen. En laat vooringenomen standpunten los over wie wel en niet een "schepper" is, want dat zijn we allemaal." Zie ook de berichtgeving hierover bij NRC Boeken en Boekblad. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home