vrijdag 3 oktober 2008

Onbekend gedicht van Jan Wolkers opgedoken

Er zijn voorheen onbekende gedichten van de Nederlandse schrijver Jan Wolkers opgedoken. De Volkskrant publiceert het gedicht Uitzicht, dat geschreven is in de lente van 1947, toen Wolkers nog een beginnend beeldhouwer en schilder was. Voor het gedicht leende "de onstuimige kunstenaar de bezonken berusting (‘stil en vroom’) van zijn toenmalige dichtersheld J.C. Bloem", zo schrijft de krant. Het gedicht begint als volgt: "Spelende kindren in de voorjaarszon,/ En in de verre tuinen vogelfluiten./ Al wordt geluk van later leed de bron,/ Vandaag is dit geluk door niets te stuiten."
Het gedicht komt terecht in de Verzamelde Gedichten die op zondag 19 oktober bij De Bezige Bij zullen verschijnen, precies één jaar na Wolkers' dood op 81-jarige leeftijd. Op dat moment gaat in het Leidse museum De Lakenhal ook een tentoonstelling open met schilderijen, tekeningen en beelden van Wolkers.
Het is samensteller en aanstaand biograaf Onno Blom die in Wolkers’ archief een aantal onbekende verzen uit de jaren veertig aantrof evenals een aantal meer experimentele (‘condoom des invalides’) uit 1957. Wolkers volgde toen beeldhouwlessen in Parijs. In de jaren tachtig wijdde Wolkers zich weer meer aan de poëzie: in 1987 verscheen Mijn liefde voor Multatuli, terwijl in 2000 de dichtbundel Jaargetijden uitkwam. In 2003 bundelde hij poëzie in Wintervitrines. Daarin overheerst vaak de verstilling. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home