maandag 20 oktober 2008

Neef verzet zich tegen openen graf van vermoorde Federico Garcia Lorca

De zaak rond de opgraving van de stoffelijke resten van de door de fascisten omgebrachte Spaanse dichter Federico Garcia Lorca (1898-1936) blijft voor onenigheid zorgen (zie eerder DPM-bericht). Dit keer is het een familielid dat weerstand toont. Een neef van de schrijver verzet er zich tegen dat het massagraf geopend wordt waarin Lorca vermoedelijk ligt.
Net als duizenden anderen werd Lorca tijdens de Spaanse burgeroorlog vermoord door aanhangers van Franco. Het is nooit helemaal opgehelderd waar zijn overblijfselen zich bevinden, maar allicht is Lorca samen met drie andere mannen begraven in een ravijn aan de oever van de opgedroogde Viznarrivier, vlakbij Grenada, nadat hij samen met hen in de vroege morgen van 19 augustus 1936 werd gefusilleerd door de franquisten.
Onderzoeksrechter Baltasar Garzón voert momenteel een onderzoek naar schendingen van de mensenrechten tijdens de Spaanse burgeroorlog en het daaropvolgende regime van Franco, dat tot 1975 duurde. Voorbije donderdag sommeerde hij de opening van negentien massagraven, waaronder ook een waar de stoffelijke resten van de dichter zouden liggen. Garzón had daarvoor de instemming gekregen van de familie van de linkse, homoseksuele dichter. Die familie kwam daarmee tegemoet aan de verzuchting van nabestaanden van twee andere tegenstanders van het Francobewind die waarschijnlijk ook in het massagraf liggen. Zij willen de slachtoffers een waardige begrafenis geven.
Maar volgens de Spaanse pers wil een neef van Frederico Garcia Lorca, Manuel Fernandez-Montesimos, dat nu toch liever niet. Het openen van het graf - een "heilige plaats" - beschouwt hij als grafschennis. "Dat er nu een rechter opdaagt om ons te zeggen dat Franco een moordenaar was, dat hebben wij niet nodig", zo zei de neef. Hij is van plan gerechtelijke stappen te zetten om de opgraving te voorkomen.

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home