maandag 13 oktober 2008

'Milan Kundera verklikte student aan communistische geheime politie'

De Tsjechische schrijver Milan Kundera (79), befaamd vanwege De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, heeft in 1950, toen hij 21 jaar was, een student aangegeven bij de Tsjechoslovaakse geheime politie, zo meldt het tijdschrift Respekt. Kundera was op dat moment een overtuigd lid van de communistische partij. De onthulling is opmerkelijk, omdat Kundera later vooral bekendstond als een oud-dissident.
Door zijn verklikking zou Kundera ervoor gezorgd hebben dat de student en jonge legerpiloot Miroslav Dvoracek, die in 1948 uit de militaire dienst was gedeserteerd en in dienst trad van de Amerikaanse geheime dienst, gearresteerd werd. Tijdens een geheime missie in Praag stuitte Dvoracek toevallig op een oude vriendin, Iva Militká. Daar had Kundera lucht van gekregen en doorverteld aan de geheime politie. Later op de dag werd Dvorácek in Militka's studentenflat gearresteerd. De jongeman werd veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf en belandde in een werkkamp in een uraniummijn. Hij werd in 1963 vrijgelaten. Het tijdschrift baseert zich voor zijn artikel op een politierapport van 1950. In die periode vonden in Tsjechoslowakije regelmatig showprocessen plaats, waarbij tienduizenden mensen verdwenen. De ironie van de zaak is dat Kundera de aangifte zou verricht hebben omdat hij toen zelf problemen had met de geheime politie: in een onderschepte privébrief had hij zich kritisch uitgelaten over een hooggeplaatste communist. Hij had kennelijk iets ‘goed’ te maken, zo denkt Respekt.
Aanvankelijk was Kundera een fervent communist, maar hij nam later afstand van de ideologie. Na de Praagse Lente (1968) stond Kundera zelf op de zwarte lijst van het regime. Hij emigreerde naar Frankrijk. De succesauteur houdt zich verre van de media én is schimmig over zijn verleden. Kundera wenste nog geen commentaar te geven op de aantijgingen. Zie de berichtgeving bij AFP, deredactie.be , de Volkskrant en NRC. In Polen werd in mei 2007 ook de befaamde, overleden Poolse schrijver en globetrotter-reporter Ryszard Kapuscinski (1932-2007) het voorwerp van een verdachtmakingscampagne. Hij werd er postuum afgeschilderd als een "communistische spion", maar de zaak werd amper hard gemaakt: zie ons bericht van destijds. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home