zondag 5 oktober 2008

Jonathan Littell reist Georgisch conflict na

De Frans-Amerikaanse auteur Jonathan Littell heeft dit weekend in Le Monde een uitgebreide reportage gepubliceerd over het conflict in Georgië. De auteur van het met de Goncourt bekroonde Les bienveillantes, trok tussen 17 en 31 augustus, kort na het conflict in Zuid-Ossetië, door Georgië en schuwde daarbij de conflictzones niet. Hij kreeg zicht op het destijds fragiele staakt-het-vuren. Littell deed al vaak onderzoek in oorlogsgebieden en bezocht in het kader van humanitaire missies tijdens de jaren negentig onder meer Bosnië, Afghanistan, Tsjetsjenië en Congo. In de Kaukasus verrichtte Littell ook research voor Les bienveillantes.
In Georgië had Littell onder meer contact met Russische soldaten, politieke verantwoordelijken, generaals, dorpsbewoners en diverse slachtoffers van het geweld. In de reportage, die hier integraal online te lezen is, laat Littell de diverse protagonisten op het terrein aan het woord, waaruit - zo schrijft Le Monde - een groot onbegrip tussen de diverse bevolkingsgroepen spreekt.
Begin november verschijnt Les bienveillantes in Nederlandse vertaling bij De Arbeiderspers, onder de titel De welwillenden, zie ons eerder bericht. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home