zaterdag 18 oktober 2008

Heruitgave antisemitisch pamflet Louis-Ferdinand Céline zorgt voor deining

In Frankrijk bestaat de vrees voor een nieuwe polemiek omtrent het antisemitisme van Louis-Ferdinand Céline (1894-1961). De obscure Frans-Paraguyaanse uitgever Philippe Régniez van de Editions de la Reconquête, gevestigd in Paraguay, voorziet de heruitgave van Les beaux draps (1941), het derde van de antisemitische pamfletten van Céline, zo meldt Le Nouvel Observateur. Régniez vindt dat de pamfletten moeilijk kunnen worden losgekoppeld van zijn andere literaire werk. "De herdruk is van puur literair belang", zo benadrukt de uitgever, want hij is "één van de grootste auteurs van de twintigste eeuw." De publicatie gaat in tegen de wens van de weduwe van de schrijver én de overleden schrijver zelf, die er na de Tweede Wereldoorlog de voorkeur aan gaf dat zijn antisemitische pamfletten niet opnieuw werden gedrukt en voor polemiek zouden zorgen. Les beaux draps was het laatste van de antisemitische pamfletten van Céline, na Bagatelles pour un massacre en L'Ecole des cadavres. Les beaux draps zal worden gedrukt op 5.010 exemplaren door een uitgever die duidelijk de politieke controverse opzoekt, al voegt hij eraan toe: "Qu’il soit clair que Les Editions de La Reconquête ne drainent aucune idéologie raciste ou antisémite." Régniez is van plan ook het werk van Robert Brasillach heruit te brengen, één van Frankrijks beruchte literaire collaborateurs. De dubieuze uitgeverij geeft ook werk van extreem-rechtse figuren als Charles Maurras en de Belgische Rex-leider Léon Degrelle uit (waaronder zowaar Degrelles La campagne de Russie, volgens de uitgever "van grote literaire kwaliteit" (sic)) en verkoopt "traditionele religieuze objecten."
In Frankrijk zijn nu zojuist ook Célines gevangeniscahiers verschenen, toen hij in Kopenhagen werd vastgehouden na de Tweede Wereldoorlog: Un autre Céline, geredigeerd en omkaderd door Célinekenner Henri Godard (lees een essay van Philippe Sollers over het boek in Le Nouvel Observateur).
Louis-Ferdinand Céline schreef acht romans, waaronder Reis naar het einde van de nacht (1932) en Dood op krediet (1936). Hij is een van de meest vertaalde Franse auteurs, maar is omstreden vanwege zijn antisemitisme. Onlangs ontstond er in Straatsburg nog een relletje over een tekst van Céline op de deur van een nieuwe mediatheek, zie dit DPM-bericht. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home