vrijdag 3 oktober 2008

Friedrich Schiller (1759-1805) krijgt aanmaningen voor kijk- en luistergeld

De Duitse dichter Friedrich Schiller (1759-1805) heeft 203 jaar na zijn dood aanmaningen gekregen om zijn kijk- en luistergeld te betalen, zo meldt Der Spiegel. De Duitse instantie Gebühreneinzugszentrale (GEZ), die het geld inzamelt, stuurde per abuis brieven naar "Herr Friedrich Schiller", die terechtkwamen in een Friedrich Schiller-Grundschule in Weigsdorf-Köblitz (Saksen), waar men de zaak eerst als een grap beschouwde. Maar het bleef niet bij die ene aanmaning. Na een brief van het schoolhoofd aan de betrokken dienst met de melding dat het om een vergissing moest gaan en de dichter al lang dood was, bleef de dienst volharden én vroeg ze bewijzen dat hij geen radio- of tv-toestel bezat. Later moest de GEZ zijn vergissing toegeven en zijn verontschuldigingen aanbieden. "We hebben zoveel gegevens te verwerken, dus is het niet onbegrijpelijk dat zoiets gebeurt, zeker omdat de naam Friedrich Schiller toch regelmatig voorkomt", aldus de instantie.
Met een jaarlijkse belasting van 200 euro zou Schiller intussen 40.000 euro moeten hebben betalen, berekende de BBC schertsend.
De populair gebleven dichter Schiller is onder meer bekend voor het gedicht Ode an die Freude (1786), door Beethoven in een symfonie gegoten, en het toneelstuk Wilhelm Tell (1804). Dit voorjaar ontstond er deining over de stoffelijke resten en de schedel van Schiller, zie hier. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home