woensdag 15 oktober 2008

Indiase debutant Aravind Adiga gaat met Booker Prize lopen

De Man Booker Prize 2008 gaat dit jaar verrassend naar de Indiase debutant Aravind Adiga (33) voor zijn roman The White Tiger, zo maakte de organisatie dinsdagavond bekend en meldt BBC News. Adiga is de derde debutant die de belangrijkste Angelsaksische literaire prijs opstrijkt, na Arundhati Roy (1997) en DBC Pierre (2003). Dankzij de prijs wordt Adiga 62.000 euro rijker en heeft hij de garantie op grote verkoopsuccessen. De laureaat reageerde laconiek: "Het is belangrijk voor mijn uitgevers, dus wat voor hen belangrijk is, is het ook voor mij." De jurybeslissing kwam er na heftig beraad en was niet unaniem, zo meldt The Guardian.
The white tiger vertelt het verhaal van de arme Balram Halwai, de zoon van een riksjabestuurder, die van school wordt geplukt en voor zijn familie in een theehuis moet gaan werken. Hij droomt er van te ontsnappen aan zijn leventje en trekt naar Delhi en Bangalore. De roman neemt de vorm aan van zeven brieven van Balram aan de Chinese premier, aan de vooravond van een staatsbezoek. De jury prees het boek omdat het "belangrijke sociale en politieke onderwerpen in het hedendaagse India aanpakt met geweldige humor". "Het boek is extreem leesbaar", vindt juryvoorzitter Michael Portillo, een ex-minister van de Conservatieven. "In veel opzichten is het de perfecte roman." En toen hij het boek aankondigde, zei hij: "My criteria were 'Does it knock my socks off?' and this one did ... the others impressed me ... this one knocked my socks off." Hij voegde er aan toe dat het boek "de donkere zijde van India" liet zien. Het lichtjes provocatieve boek is ondertussen in het Nederlands verschenen, vertaald door Arjaan van Nimwegen als De witte tijger bij De Bezige Bij. Zie dit interview met Adiga op Untitled Books.
Adiga werd in 1974 geboren in Madras. Hij bracht zijn jeugd door in Australië en studeerde in de VS en in Groot-Brittannië. Hij begon zijn carrière als financieel journalist en werkte als correspondent in India voor Time Magazine en later ook voor The Independent en Sunday Times. De schrijver droeg zijn prijs op "aan het volk van New Delhi". De bookmakers hadden Sebastian Barry, die al in 2005 op de shortlist stond met A Long Long Way, met The Secret Scripture (vertaald als De geheime schrift, Querido) duidelijk als winnaar naar voren geschoven, zo meldde BBC. De andere schrijvers op de shortlist waren Amitav Ghosh met Sea of Poppies, Linda Grant met The Clothes on Their Backs, Philip Hensher met The Northern Clemency en Steve Toltz met A Fraction of the Whole. De Nederlandse vertaling van dat laatste boek, Een deel van het geheel, verschijnt op 21 oktober bij Signatuur. Voor een overzicht van de verschillende genomineerden, zie NRC Boeken. Vorig jaar won de Ierse Anne Enright de gegeerde prijs en de bijbehorende 50.000 pond, voor haar roman The Gathering. Haar boek ging intussen 500.000 keer over de toonbank. (HC/DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home