woensdag 15 oktober 2008

British Library legt de hand op archief van Ted Hughes

De British Library heeft belangrijke archieven van de Britse schrijver en dichter Ted Hughes (1930-1998) verworven en betaalde daarvoor 500.000 pond, zo meldt The Guardian. Hughes wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste auteurs van het na-oorlogse Groot-Brittannië. Hughes had ook een roerig huwelijk met schrijfster Sylvia Plath, die in 1963 zelfmoord pleegde door zich te vergassen in haar keuken.
De verzameling bevat zowat 220 dozen en mappen met manuscripten, brieven, dagboeken en efemera, en biedt onderzoekers "bronnen van onschatbare" waarde. Het kroonstuk van het archief zijn de manuscripten in verband met de Birthday Letters (1998), over zijn relatie met Plath. De dichtbundel werd een wereldwijde bestseller en Hughes kreeg er de TS Eliot prize en de Whitbread Book of the Year Award voor. Uit de voorbereidende aantekeningen blijkt dat Hughes aan zijn laatste bundel meer dan 25 jaar heeft gelaboreerd. De dood van Plath belemmerde jarenlang zijn creativiteit. Aanvankelijk zou Birthday letters trouwens de titel The sorrow of the deer krijgen. Ook andere dichtbundels van Hughes zijn in het archief gedocumenteerd. De verzameling bevat ook Hughes' privédagboeken van de jaren vijftig tot de jaren negentig, met dromen, reflecties over zijn familie en verleden, fragmenten van zijn gedichten en bedenkingen over historische en literaire figuren. Ook hield Hughes "visdagboeken" bij, onder meer over geliefde visoorden in Alaska, Schotland, Kenia en Devon. Er zijn eveneens talloze brieven met Seamus Heaney, Andrew Motion, Kathleen Raine, Thom Gunn en Tom Paulin. Hughes' weduwe Carol Orchard is van oordeel dat het archief representatief is voor Hughes' werk. "Het archief beslaat zo'n een groot deel van zijn creatief leven dat het in het bezit moet zijn van een vooraanstaand Brits instituut", vindt ze.
Ter gelegenheid van de verwerving van het archief, plant de British Library een heleboel hulde-activiteiten, eveneens naar aanleiding van de 10de verjaardag van Hughes' dood. De bibliotheek brengt twee Ted Hughes 'spoken word' cd-collecties uit en een huldebetoon volgt op 20 oktober met Seamus Heaney en Simon Armitage. De aanschaf werd onder meer ondersteund met geld van de Friends of the National Libraries en de Friends of the British Library. Verwacht wordt dat tegen 2009 de collectie ontsloten zal zijn. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home