woensdag 22 oktober 2008

British Library brengt cd's uit met unieke Britse en Amerikaanse auteursstemmen

De British Library heeft een serie unieke cd's uitgebracht waarop zeldzame opnames van Britse en Amerikaanse schrijvers zijn te beluisteren, zo meldt The Guardian. De cd-reeks The Spoken Word: British Writers and American Writers bevat onder meer opnames van F. Scott Fitzgerald die Shakespeares Othello reciteert, toneelschrijver Tennessee Williams die critici de mantel uitveegt, een dronken Raymond Chandler die zich doorheen een interview slalomt met Ian Fleming en Harold Pinter die praat met Kenneth Tynan. Sommige geluidsopnames zijn de enige die bewaard zijn gebleven van vooraanstaande auteurs, zoals deze van Virginia Woolf, Arthur Conan Doyle, die uitweidt over spiritualisme en telepathie en Gertrude Stein die onbegrijpelijke zinnen stamelt over haar manier van schrijven. "Het gaat om een echte schatkamer", zegt Richard Fairman, die het geluidsarchief beheert. De cd's blijken erg populair te zijn, want "als we schrijvers horen spreken, is het alsof we ze in eigen persoon ontmoeten." Zo wordt Vladimir Nabokov, de auteur van Lolita, geïnterviewd over het feit of schrijven nu een genoegen of zwoegen is: "Genot en lijden terwijl ik een boek in mijn hoofd componeer. Groeiende irritatie terwijl ik met mijn gereedschap en ingewanden in de weer ben, het potlood dat gescherpt moet worden, de blaas die moet geledigd worden, het woord dat ik telkens verkeerd spel en steeds moet opzoeken."
Tennessee Williams zegt in een uitzending van BBC's Frankly Speaking in 1959: "Ik ben een exteem kneedbaar persoon. Iedereen kan me rond de vinger winden. And I've been twisted around so many fingers that I feel like a multiple pretzel." Hij neemt er ook de maat van de critici. De cd bevat ook opnames van toneelschrijver Joe Orton, een week voor hij vermoord werd door zijn geliefde Kenneth Halliwell. Een van de grappigste interviews zou dat zijn met P.G. Wodehouse, in gesprek met Alistair Cooke in 1963, waarin ze zich vrolijk maken over automatisering en het feit dat zoveel mensen uit de arbeidsmarkt worden gewipt, zodat in het jaar 2000 elk Brits middleclassgezin vier bedienden nodig heeft om mensen aan de slag te houden.
Een ander hoogtepunt is het gesprek van Raymond Chandler (beeld) met Ian Fleming. Chandler was behoorlijk dronken en had sloten whisky gedronken voor het onderhoud. De cd verzamelt gesprekken met 30 Britse en 27 Amerikaanse auteurs. De British Library doet overigens een warme oproep naar wie nog opnames in de lade heeft van D.H. Lawrence, John Galsworthy en George Orwell, zodat ze de hiaten in haar geluidsarchief kan opvullen. Vrijwel gelijktijdig brengt de British Library ook een cd uit met voorgelezen teksten van Ted Hughes. Zie ook de berichtgeving bij BBC News. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home