maandag 6 oktober 2008

Nazaat Bram Stoker schrijft vervolg op Dracula

Dacre Stoker, een achterneef van de Ierse schrijver Bram Stoker (1847-1912), heeft op basis van de originele notities en manuscripten een vervolg op het bekende Dracula-verhaal geschreven. De nieuwe roman, Dracula: The Un-Dead, verschijnt volgend jaar bij HarperCollins, nadat verschillende uitgevers voor het boek een astronomisch bod veil hadden. Onder deze titel zou het origineel van Bram Stoker in 1897 aanvankelijk verschijnen, maar de toenmalige uitgever schrapte het tweede deel. Het verhaal van de sequel speelt zich af in het Londen van 1912, een kwarteeuw na het open einde van de eerste griezelroman over de bloeddrinkende aristocraat. Bram Stoker zelf speelt er een rol in. Ook de filmdeal is al getekend. De opnamen zouden in juni 2009 starten, in een productie van Hollywood-Nederlander Jan de Bont.
Dacre Stoker is de voormalige begeleider van het Canadese olympische team van de moderne vijfkamp (met onder meer de disciplines schermen en pistoolschieten) en schreef het verhaal samen met 'dracula-historicus' Ian Holt, lid van The Transylvanian Society of Dracula. Holt nam het initiatief en kon de erven overtuigen van het project. Stoker zelf was aanvankelijk nogal sceptisch, zo zei hij aan The Guardian. "Als kind herinner ik me dat alle Stokers van mijn generatie nogal blasé waren omdat ze van de grote horrorschrijver afkomstig waren. Met Halloween vroeg iedereen of we hen zouden bijten. Met deze roman willen we zowel Bram als Dracula hun waardigheid teruggeven. Het boek zou legioenen van lezers moeten krijgen die het een eeuw heeft gemist."
Het was de Italiaans-Engelse vriend van Lord Byron en de Shelleys, John William Polidori, die het eerste vampierverhaal schreef, The Vampyre (1819). Dit verhaal opende de sluizen van een nog steeds niet-opdrogende stroom aan bloedzuigende literatuur. Stokers Dracula zou gebaseerd zijn op graaf Vlad de Spietser die in de vijftiende eeuw in de Karpaten een zeer bloeddorstige reputatie opbouwde. In 1914 publiceerde de weduwe een postume verhalenbundel van Bram Stoker rond de graaf. Diezelfde weduwe vocht ook de eerste verfilming van het verhaal, Nosferatu, juridisch aan. Stoker schreef nog vele andere boeken, bijna allemaal bedekt door het stof van de literaire vergetelheid. (HC - Foto: de eerste druk van het origineel, wikicommons)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home