dinsdag 2 september 2008

Vriendenkring streeft naar ereperkplek voor J.M.H. Berckmans

Vrienden en kennissen van de dit weekend overleden schrijver J.M.H. Berckmans ijveren ervoor dat de man een laatste rustplaats krijgt op het ereperk van de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof. Daartoe zijn aanvragen ingediend bij het Antwerpse stadsbestuur. Léon Lemahieu, vriend én een van de hoofdpersonages in Berckmans' boeken, is een van de pleitbezorgers: "Jean-Marie heeft een erbarmelijk leven geleid. [...] Het minste wat we daar tegenover kunnen stellen is een mooie, eervolle laatste rustplaats. Een van zijn beste vrienden, de kunstenaar Albert Szukalski, ligt er al, net als collega's anarchisten/kunstenaars Paul Van Ostaijen, Gust Gils en Ferre Grignard", zegt hij in De Morgen. Op het ereperk van het Schoonselhof liggen ook auteurs als Hendrik Conscience, Gerard Walschap, Willem Elsschot, Hugues C. Pernath en Herman De Coninck. Zaterdag vindt de rouwplechtigheid van Berckmans, bijgenaamd Pafke, in het crematorium Schoonselhof plaats.
In tal van media en op internet rijzen intussen de hommages als paddestoelen uit de grond. In de Gazet van Antwerpen zeggen zijn muze, de actrice Kristien De Proost, en dichter Peter Holvoet-Hanssen dat ze hopen dat Berckmans ster "alsnog groot en helder aan het literaire firmament zal schijnen": "Helaas na zijn fysieke vertrek, maar gelezen moet hij worden. Die consequente authenticiteit, en de geniale taal, zo'n literatuur mag geen voetnoot worden."
Postuum zouden er nog twee romans van Berckmans verschijnen, zo wordt nog gemeld: Sorry Naomie, Merci Kristien bij Meulenhoff/Manteau en een verhalenbundel bij de nieuwe uitgeverij Vrijdag met de titel Uit het Leven van eenen Wildzang & eene heftig claxonnerende vliegende Zottin, zoals ook de titel luidt van zijn laatste gepubliceerde verhaal in het juninummer van DW B.
Zie ook de tekst van Chris van Camp op Klara (Rouw in Barakstad, alwaar ook ettelijke beeldfragmenten over Berckmans) en de blog van Stijn Tormans uit Knack. Ook Henri-Floris Jespers schreef een hommage. Canvas herhaalt donderdagavond de documentaire van Dimitri Van Zeebroeck over Berckmans die dit voorjaar werd uitgezonden in de serie "Weerwolven". Van Zeebroeck was ook degene die Berckmans dit weekend dood aantrof in zijn appartement aan de Lange Batterijstraat. En lees ook nog dit obituary op Literatuurplein. (DL - foto Canvas, uit het programma Weerwolven)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home