dinsdag 23 september 2008

Veertiende-eeuws koninklijk kookboek gedigitaliseerd

Een uniek veertiende-eeuws manuscript met recepten van de koninklijke koks van Richard II is gedigitaliseerd en online geplaatst, zo meldt The Guardian. De Forme of Cury dateert van 1390 en compileert 205 royale gerechten, in Middelengels geschreven op vellum, onder meer vergeten schotels als 'Blank Mang' (met vlees, melk, suiker en amandelen) of het 'moederrecept' van custard. En deze 'Sauce Madame': "Take sawge. persel. ysope. and saueray. quinces. and peeres, garlek and Grapes. and fylle the gees þerwith. and sowe the hole þat no grece come out. and roost hem wel..." Het vraagt enige verbeelding en oefening om de receptuur te ontcijferen, maar gelukkig zijn er van de Forme ondertussen ook vele geannoteerde hertalingen op de markt. De digitalisering past in een project van de John Rylands University Library in Manchester. Naast het kookboek uit de veertiende eeuw zijn er ook eerste uitgaven van de Canterbury Tales van Chaucer, en 500 jaar oude Engelse vertalingen van de Bijbel online geplaatst. De oude manuscripten zijn zo fragiel geworden dat ze nauwelijks meer kunnen worden geraadpleegd. "Door de bladzijden een voor een te fotograferen, kunnen ze nu wereldwijd bestudeerd worden. Voor het eerst is het nu mogelijk de verschillende versies van de manuscripten te vergelijken," aldus Jan Wilkinson, de directeur van de universiteitsbibliotheek van Manchester. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home