vrijdag 12 september 2008

Vaclav Havel en Milos Forman werken samen aan film over 'München 38'

De Amerikaanse cineast van Tsjechische afkomst Milos Forman (°1932) én de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel (°1936) werken samen aan een film over de akkoorden van München waarbij de Westerse mogendheden destijds toestonden dat Tsjecho-Slowakije (Sudetenland) door nazi-Duitsland in 1938 werd geannexeerd in ruil voor 'vrede', zo meldt de Tsjechische pers en AFP. De voormalige dissident Havel, die tussen 1989 en 2003 president was, schrijft het scenario op basis van de roman Le fantôme de Munich van de Franse journalist en schrijver Georges-Marc Benamou. Havel voorzag de Tsjechische versie van het boek van een voorwoord. Zowel het secretariaat van Havel als de vrouw van Forman hebben het nieuws bevestigd. Milos Forman vergaarde roem met films als Hair, Amadeus, Valmont, Larry Flynt en Man on the Moon.
De Tsjechische vertaling van het boek verschijnt volgende week, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de conferentie van München. "Het verdrag van München heeft voor talrijke decennia de atmosfeer in ons land getekend en beïnvloed. Daarom is het belangrijk dat het een representatief en langdurig thema blijft voor onze reflectie", zo schrijft Havel. Het verdrag van München werd op 30 september 1938 getekend tussen nazi-Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, vertegenwoordigd door Adolf Hitler, Edouard Daladier, Neville Chamberlain en Benito Mussolini. De Tsjechische president Edvard Benes was niet uitgenodigd.
In de roman van Georges-Marc Benamou wordt de geschiedenis verteld van een jonge Amerikaanse journalist van Tsjechische afkomst die het enigma van het verdrag van München wil ontsluieren en eind jaren zestig de voormalige Franse premier Edouard Daladier terugvindt. In Frankrijk is Benamou een omstreden figuur, die onder meer een tijdlang in de presidentscampagne van Sarkozy actief was als audiovisueel en cultureel raadgever. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home