dinsdag 30 september 2008

Toilettekst van Louis-Ferdinand Céline verhit gemoederen in Straatsburg

In de Franse stad Straatsburg is een rel ontstaan omtrent een tekst van de Franse auteur Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) bij de opening van een nieuwe, grote mediatheek, zo meldt Le Nouvel Observateur. De mediatheek André Malraux bevat bij wijze van ornament teksten van schrijvers op de muren en op de vloeren van de gangen, waaronder citaten van Michel Butor, Peter Handke en Antonin Artaud. Een tekst van Céline werd vlak voor de inhuldiging van het gebouw in allerijl verwijderd van de deur van de herentoiletten. De zinsnede was afkomstig uit Rigodon en luidde: "Je vous laisse en plan et mes comics... Vite, mes oignons, que je vous retrouve! Par ici, Mesdames et MESSIEURS... Encore deux mille pages au moins!".
Het was de socialistische burgemeester Roland Ries zelf die de opdracht gaf om de tekst te wissen, op vraag van de socioloog Freddy Raphaël, voormalig decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de universiteit van Straatsburg. Het motief van de burgemeester luidde: "Het is niet het moment om oude demonen wakker te maken." In de plaatselijke pers doet de zaak veel inkt vloeien. Een aantal rechtse partijen proberen garen te spinnen bij de affaire.
Louis-Ferdinand Céline wordt in Frankrijk beschouwd als een klassiek auteur en is beroemd voor zijn nihilistische, zwartgallige romans als Mort au crédit én Voyage au bout de la nuit. Hij is omstreden vanwege zijn antisemitische stellingnames tussen 1937 en 1941 en pamfletten als Bagatelles pour un massacre en L'école des cadavres. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home